Rekonstrukce mosteckého kulturního domu Repre, do kterého se bude stěhovat městská knihovna, by mohla začít na konci roku 2020. Město si na zahájení přestavby rezervuje v návrhu rozpočtu na příští rok 20 milionů korun. Informovalo o tom vedení radnice.

Městská vláda předpokládá optimistický scénář, podle kterého se smlouva s vybraným dodavatelem uzavře na podzim 2020, kdy si převezme staveniště a odstartuje první práce. Kompletní modernizace objektu má stát stovky milionů korun a trvat dva roky, během nichž nebudou v uzavřeném Repre ani maturitní plesy.

Úřad města dostal za úkol vypracovat přehled všech dostupných tanečních sálů, které by poskytly náhradní zázemí. Analýza okolních kapacit zahrne i podmínky pronájmu. „Uvědomujeme si, že maturanti to budou mít s plesy složitější. Náš přehled sálů s kontakty na jejich provozovatele by jim mohl pomoci,“ řekl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMost). Podle něj už ze škol chodí dotazy, jak to s Repre bude.

Martin Vokurka, Mostecký deník
Komentář: Ples pod hvězdami? Uzavření Repre může změnit plesovou rutinu

Výpadek plesů v městském kulturním domě by během jeho rekonstrukce mohly dočasně pokrýt například objekty Meduza, Cascade, Citadela nebo Domino, kde je druhý největší společenský prostor v Mostě. „Tolik sálů, aby se do nich vešlo skoro devět set lidí, se v republice zas až tak moc nenajde,“ sdělil nedávno Deníku vlastník hotelu Domino Svatopluk Čech, který nevyloučil pronájem sálu městu.

O této možnosti radní neuvažují. Samotné město Most svůj tradiční reprezentační ples na sezony 2020/2021 až 2022/2023 zatím neplánuje a nevylučuje, že své bály v provizoriu neudělá a další bude až v novém Repre.

Část veřejnosti nesouhlasí

Proti jeho rekonstrukci s umístěním městské knihovny protestuje část veřejnosti v petici. „Už ji podepsalo přes tisíc lidí,“ sdělil člen petičního výboru a opoziční zastupitel Adam Komenda (Piráti a Zelení pro Most).

Za záchranu knihovny před stěhováním do Repre bude 19. listopadu od 17 hodin před jejím sídlem demonstrace, kterou mají podpořit i nezávislí odborníci. „V současné době je na protestní akce pozdě. Mělo se demonstrovat před dvěma lety,“ uvedl bývalý ředitel knihovny a opoziční zastupitel Tomáš Ondrášek (Sdružení Mostečané Mostu).

Připomínka válečných veteránů v Mezinárodním památníku obětem II. světové války v Mostě.
FOTO: V mosteckém památníku si připomněli osudy válečných veteránů

Podle něj aktivisté jednají jako žena, která chce v 8. měsíci těhotenství zrušit početí antikoncepcí. „Už je rozhodnuto,“ glosoval situaci Ondrášek. Zároveň i on ale trvá na tom, že projekční příprava řešící umístění knihovny v Repre byla odbytá. Někteří kritici městu například vyčetli, že nevyhlásilo na přestavbu Repre architektonickou soutěž, nezískalo pro revitalizaci cenného objektu přední architekty a zmařilo tím velkou příležitost zkultivovat část centra.

Radní výtky už dva roky důrazně odmítají. V září se na radničním webu objevil článek chválící postup vedení města. „Repre čeká skvělá budoucnost. Tak jak se vedení města zavázalo před nástupem do svých funkcí, tak také slib plní a tlačí před sebou celý projekt jako obrovský dluh městu, který zanechali předchozí nejvyšší představitelé. Netřeba litovat. Repre bude. A bude stát za to!“ píše se na stránkách města.

Vychází nový týdeník!
Nový Týdeník Mostecko: O listopadu 1989 i vzbuzení zájmu o vzhled města Most