"Nedostatek vody v potocích zapříčinil zákaz odběru vody. Ten platí v určitých územích od 4. července," sdělila mluvčí mostecké radnice Alena Sedláčková. Úplný zákaz, tedy odběr pomocí čerpadel či jiných technických zařízení, ale i obyčejný odběr vody třeba konví, se týká Vtelenského potoka na katastru Mos tII, Vtelno.

V praxi to podle mluvčí znamená, že je zakázáno odebírat vodu jakýmkoli způsobem už z Benediktu a dále z uvedeného potoka tekoucího přes Vtelno až do říčky Srpiny.

Vzhledem k mimořádné situaci byl zákaz vydán formou veřejné vyhlášky a bezodkladně bez projednání s dotčenými orgány. Protože správce povodí předpokládá snížení vodnatosti do konce října, platí zákaz až do 31. října letošního roku.

Pro velkou zahrádkářskou kolonii ve Vtelně je to další špatná zpráva. Se suchem zahrádkáři bojují už delší dobu. Voda v potoce, ze kterého berou užitkovou vodu, teče do jímky čůrkem, a v kolonii se rozděluje v úsporném režimu.  "Vody je nedostatek minimálně už jeden měsíc," řekl Mosteckému deníku Václav Žitný, předseda místní zahrádkářské organizace. Kvůli zákazu musí jet vypnout čerpací stanici. Velká část úrody v kolonii zřejmě uschne. Vodu teď potřebují například sezónní rybíz a ovocné stromy. Pokud nezaprší do sběrných nádob, budou v kolonii zcela závislí na rozvodu pitné vody, za kterou se ale platí více. Bude záležet na lidech, zda si budou moci dovolit vyšší náklady. Potrubí s pitnou vodou má naneštěstí malý průměr, takže nemusí kapacitně stačit při velkém odběru.

"To je pravda," potvrdila Mosteckému deníku zahrádkářka ze Vtelna. "Bude to masakr. Na zahradě mám zásobu vody tak na dva dny. A co bude dál, nevím. Budu se modlit, aby zapršelo," dodala.

Většinu České republiky zasáhnou v sobotu silné bouřky. Ojediněle se mohou objevit rovněž přívalové deště či kroupy. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Zákaz se týká i Litvínova a vesnic

Litvínov zakázal odběr povrchových vod z celého povodí Jiřetínského potoka. „Zákaz k odběru platí do odvolání, podle zkušeností z minulých let do konce října. Pokud by vodní podmínky umožnily odvolání zákazu dříve, bude tento zákaz včas odvolán,“ sdělil vyhláškou Jaroslav Porteš, vedoucí odboru životního prostředí litvínovského městského úřadu.

Kdo zákaz poruší, může dostat pokutu až 50 tisíc korun.

Podle úřadů vodohospodáři zákazem reagují na nedostatek vody. Snížení vodnatosti by totiž mohlo vést ke kyslíkovému deficitu, k ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkce vodního toku.

Stavební úřad mosteckého magistrátu také zakázal odběr vody pomocí technických zařízení, (tedy povolené nakládání s vodami podle paragrafu 8 zákona 254/2001 Sb. o vodách) i z vodních toků Lužický potok a Srpina v úseku Malé Březno – Polerady. Zákaz se týká nejen uvedených vodních toků, ale také všech jejich přítoků a na nich zřízených nádrží či rybníků. Tento zákaz platí v katastrálních územích Lužice u Mostu, Svinčice, Dobrčice u Skršína, Malé Březno, Bylany u Mostu, Lišnice, Havraň a Polerady. Zákaz odběrů, ke kterému není třeba povolení vodoprávního úřadu (prostý odběr třeba konví), v těchto místech mohou vydat obecní úřady v dotčeném území. "Předpokládá se, že tak učiní v nejbližší době," dodala mluvčí mostecké radnice.