Most Město Most uzavře memorandum s Ústeckým krajem o spolupráci při pořádání Her VII. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky, která se bude v příštím roce konat v našem kraji od 17. až 22. ledna. V Mostě, na zimním stadionu, budou od 18. do 21. ledna soutěže v krasobruslení a rychlobruslení. Informovalo o tom vedení radnice.

V rychlobruslení by mělo v Mostě závodit 140 dětských olympioniků. Krasobruslařů má přijet přibližně sedmdesát.

Celkem se zimní olympiády zúčastní přibližně 1 600 závodníků ze všech čtrnácti krajů. Mostecko jich přivítá na pět set. V Litvínově a Chomutově se bude hrát hokej, alpské lyžování, akrobacie a snowboarding budou na Klínovci a běžkaři a biatlonisté na Novém Městě v Krušných horách. Kulturní program a hlavní zázemí má na starosti Chomutov. Na olympiádu by měli přijet i dětští sportovci z Kanady, Polska, Běloruska, Maďarska a Číny.

Mostecký primátor Jan Paparega je členem řídicího výboru.

OLYMPIÁDA MÁ STÁT 12 MILIONŮ

Město Most se na zimní olympiádě nebude finančně podílet. Peníze zajistí Ústecký kraj. Vzájemnou spolupráci stanoví memorandum. „Pro město Most to například znamená zajištění pitného režimu či koordinaci dopravy," sdělila Markéta Stará, náměstkyně primátora pro školství, kulturu, sociální věci, zdravotnictví a informatiku. Radnice bude komunikovat se školami a penziony pro seniory, aby na stadionu byla vyšší návštěvnost.

V roce 2014 byla zimní olympiáda v kraji Vysočina.

Memorandum o spolupráci při pořádání olympiády dětí a mládeže uzavře i Litvínov. U města Litvínova se předpokládá součinnost městské policie, hasičské záchranné služby, propagace a poskytnutí příslušného sportoviště (zimní stadion), což městská rada potvrdila.