„Nejčastějšími jsou zájezdy do Řecka a Egypta. Ceny padly nízko díky tomu, že termíny jsou mimo sezonu. Toho samozřejmě využívají ti, kteří chtějí ušetřit. Také využívají slev u včasného nákupu dovolené," řekla obchodnice ve Firo tour.

„Teď spousta lidí využívá prodlouženého víkendu a odjíždí jak na last minut,y tak na dovolené celkově. Nemusí si vybírat víc dní dovolené. Letošním hitem v sezoně bylo Bulharsko, ale tam už je teď zima. Top dovolenou se tedy stalo Turecko, kde je stále ještě teplé počasí," uvedla našim novinám zaměstnankyně cestovní agentury Artemis.

Vloni, podle Českého statistického úřadu, cestovali turisté do zahraničí na delší cesty s alespoň čtyřmi přenocováními ve 4,3 milionu případů. U zhruba dvou milionů těchto cest využili služeb některé z cestovních kanceláří.

NEJLEVNĚJŠÍ

FIRO TOUR:

Řecko 7 nocí 7990,-

11 nocí 7990,- (obojí bez stravy)

Egypt 7 nocí 14990,- (all in)

ARTEMIS:

Turecko 11 nocí 9490,- (all in)

Řecko 7 nocí 15990,- (all in)

ASPEN TOUR:

Turecko 7 nocí 11690,- (all in)

Španělsko 7 nocí 9590,- (polopenze)

All in all inclusive, neboli jídlo, pití, cestovné a poplatky v ceně.


A NEJDRAŽŠÍ?

Z nejdražších dovolených vyjde dvoutýdenní výlet na severní pól na půl milionu, dovolená na polární stanici na jižním pólu stojí 1,2 milionu korun.

Za výlet do vesmíru pořádaný společností Virgin Galactic miliardáře Richarda Bransona účastník zaplatí v přepočtu čtyři miliony korun.

Ještě dražší je týdenní pobyt v hotelu Emirates Palace v Abu Dhabí, který vyjde na 16 milionů korun.

U společnosti Space Adventures si zase zájemci mohou zamluvit privátní let na Měsíc, cena se pohybuje kolem dvou miliard korun.

Miloslava Püschelová