„Děti z našeho domova tráví prázdniny střídavě na táborech a v domově. Vždy se snažíme vybrat pro děti tábory, které je mohou něčím zaujmout. Vybíráme tábory, kde mají příležitost poznat neznámá místa, nové lidi a děti," uvedla Marina Stawiarzová, ředitelka Dětského domova v Hoře Svaté Kateřiny.

Děti z Hory Svaté Kateřiny letos nejvíce nadchly tábory v Oráčově a Tomášově, jejichž program byl zaměřen především sportovně a naplněn řadou her.

Také děti z dětského domova v Mostě měli o prázdninách bohatý program. Kromě řady výletů obohacených o poznávání českých hradů, zámků a starobylých měst, naplnily děti svůj volný čas pobytem v přírodě. Ředitelku dětského domova v Mostě Marcelu Stütz jsme telefonicky zastihli v Jeseníku v Malých Morávkách, kde trávila čas s nejmenšími dětmi z Mosťáčku.

„Nyní jsme s Mosťáčkem v Jeseníku. Děti měli o prázdninách nabitý program, kdy se akce střídaly zhruba po týdnu. Děti se tak podívaly do Železné Rudy i Krkonoš. Mosťáček byl v červenci na chatě v Brandově. Děti byly rovněž 18 dní na táboře ve Vrbně, který dotovala šachta. Také jsme jezdili s městskou policií na výlety. Navštívili jsme zámek Ploskovice a Karlovy Vary," sdělila Stütz.

V současné době má Dětský domov v Hoře Svaté Kateřiny velkou skupinu dětí ve věku od dvou do čtyř let. Tyto nejmladší děti tráví prázdniny v domově a jeho okolí. „Naše tety jsou velice akční, a i vzhledem k probíhající rekonstrukci objektu, podnikaly s dětmi výlety na koupaliště, dětská hřiště a různé kulturní a zábavní akce v okolních městech," řekla Stawiarzová.

Ne všechny děti z domovů zůstávají s tetami v dětských domovech. Některé tráví prázdniny se svými rodiči, ovšem obvykle v místě bydliště.
V Hoře Svaté Kateřiny si rodiče k sobě na prázdniny vzali asi třetinu z celkového počtu dětí. V Mostě tráví letní měsíce u rodičů zhruba polovina dětí.
Avšak ani s koncem prázdnin některým dětem volno nekončí. Děti z Hory Svaté Kateřiny si prázdniny prodlouží o týden.

„Prvního září vyrážíme na společnou dovolenou do Starých Splavů, kam se moc těšíme. Vybrané starší děti čeká ještě pobyt v Itálii, kde budou moci nakouknout do práce filmařů při natáčení videoklipu a seznámit se s prací reportérů a novinářů. Pobyt proběhne na pozvání jedné pražské internetové televize," dodala ředitelka Dětského domova z Hory Svaté Kateřiny.

Martina Froňková