„Jsou to moje vůbec první Vánoce mimo domov," prozradil Mosteckému deníku s tím, že všichni bydlí u skvělé rodiny ve městečku Whatawhata, které leží v regionu Waikato na severním ostrově.

„Je zde vše, co připomíná Vánoce. Nechybí stromeček, nakupují se dárky, i Santu Clause je možné tady potkat v zimním oděvu ve 25° Celsia. Takže sněhová nadílka tu opravdu nehrozí," píše do naší redakce mladý Mostečan.

Vánoce u protinožců se slaví, díky poloze a asi dvanáctihodinovému časovému posunu, jako první. Dá se říci, že typické novozélandské Vánoce neexistují. Většina zvyků má britský původ. Dárky nosí Otec Vánoc v noci z 24. na 25. prosince s tím, že na Štědrý den se večeří a na Boží hod se rozbalují už od rána dárky. Ty většinou Otec Vánoc vkládá dětem do punčoch zavěšených na krbu nebo do povlaků od polštáře.

Jan Švarc nám do redakce zaslal předvánoční fotografii z Nového Zélandu, kde je zachycen před vánočním stromem na umělém kluzišti. A protože je mimo jiné také hráčem hokejového týmu Chezas Brothers a fanouškem litvínovské Vervy, tak jak jinak, než v tričku s nápisem, který provázel litvínovské hokejisty při finále Tipsport extraligy a dovedl je až k vysněnému mistrovskému titulu.

„Šťastné a veselé," vzkazuje Jan Švarc do Mostu.