Radnice spoléhá i na městskou a státní policii. Kriminalisté chytili dva muže podezřelé z toho, že v podchodu k vlakům na nádraží zbili cestujícího.
Senior Václav Čermák z technických služeb zná podchody v Mostě jako málokdo.
„Jsou zdevastované," říká.


Včera zametal schody rekonstruovaného podchodu v Souši. Tento podchod je podle Čermáka výjimka. Od srpna je nejmodernějším a nejčistším na Mostecku. Chodci si večer už nemusí svítit na cestu baterkou, nespadnou do kanálu nebo do louže a na hlavu se jim nezřítí páchnoucí omítka. Stavbaři podchod také zmenšili. Je v něm více přirozeného světla.


Výklenek u schodů zazdili, aby v něm nemohl číhat na bezbranné lidi zákeřný násilník. I vandalové by si měli řádění rozmyslet. U stropu jsou dvě průmyslové kamery.


„Podchod vypadá dobře," zhodnotila rekonstrukci Hana Jeníčková, náměstkyně primátora pro rozvoj, majetek a městské služby.
Přestavba podchodu u tramvajové zastávky stála jedenáct milionů korun.


Další na řadě je nechvalně proslulý podchod mezi vlakovým nádražím a Rudolicemi. Řada lidí chodí raději přes koleje. Ohrožují sebe i cestující ve vlaku. „Je to katastrofa, v podchodu chybí i zábradlí,“ uvedl Čermák. „Ten podchod je skutečně hrozný. Nedivím se, že tudy lidé nechodí,“ potvrdila Jeníčková. Město podchod zavřít nechce, i když je problémový. „Bude ho nutné zachovat,“ uvedl primátor Vlastimil Vozka s odvoláním na očekávané zvýšení počtu obyvatel Souše po výstavbě domků na Keřovém vrchu.


Radnice začala v těchto dnech řešit rudolický podchod jako havárii a chystá opravy. „Musíme to udělat co nejdříve, nelze čekat do konce roku,“ uvedla Jeníčková.

Chystá se výběrové řízení. Úpravy rudolického podchodu si vyžádají asi půl milionu korun. Znovu se v něm bude svítit. Počítá se s častějšími kontrolami strážníků. Jeníčková chce jednat i s Policií ČR. Na podzim se osvětlí podchod u „stovky“. V plánu oprav na další období je podchod u Velebudic. „Probíhá projekční příprava k získání stavebního povolení,“ řekl František Jirásek, šéf odboru investic a údržby magistrátu.


Kriminalisté už odhalili pachatele, kteří mají údajně na svědomí večerní srpnové přepadení v podchodu k vlakům na nádraží v Mostě. Tehdy tam dva muži (28 a 44 let) napadli 51letého cestujícího, který šel na vlak. „Dvojice muže strhla na zem, kde ho udeřila a poté mu odcizila batoh s věcmi. Napadenému pachatelé rozbili dioptrické brýle, mobilní telefon a roztrhli mu řetízek na krku. Ten se při napadení ztratil,“ uvedla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Cestující utrpěl škodu 3 500 korun. Oba násilníci byli mosteckou Policií ČR obviněni z trestného činu loupeže. Obvinění skončili na základě podnětu policejního komisaře ve vazbě, kde budou nadále stíháni.