Ve čtvrtek brzy ráno bylo jasno: Darek Šváb, jeden z nejmocnějších mužů Šluknovského výběžku, půjde do vazební věznice. Poslal ho tam děčínský soud poté, co vyhověl žádosti státního zástupce. Ten dostal podnět na vzetí do vazby od policie již ve středu večer. Šváb je totiž obviněný hned z několika trestných činů: Z útisku a podněcování k trestnému činu a také – a to je nejvážnější – z vydírání.

Vazba? Ano!

„Podnět policie jsem shledal důvodným a ještě ve středu večer jsem předal spis soudci děčínského okresního soudu. Ten mému návrhu vyhověl. Obviněný proti uvalení vazby podal přímo na místě stížnost," popsal vývoj dozorující státní zástupce Lukáš Otipka.

Podle mluvčího děčínského okresního soudu Miloše Řízka může ve vazbě Šváb strávit až tři měsíce. Panovaly totiž obavy, že by mohl ovlivňovat svědky.

Obviněn a zadržen

Švába sebrali policisté na rumburské radnici v úterý dopoledne. Od té doby zůstával 
v cele předběžného zadržení. Původně byl stíhán kvůli útlaku a pobízení k nekalým praktikám při výkonu povolání, za což mohl pobýt nanejvýš dva roky ve vězení. Policisté ho sice obvinili, jenže zůstával na svobodě. Několik hodin po jeho zadržení ale policisté rozšířili stíhání ještě o vydírání, za které může Švábovi v případě odsouzení hrozit až osm let za mřížemi. Podle Otipky má rozšíření obvinění souvislost s prvotním stíháním.

„Z mé strany patří velké poděkování děčínským policistům, kteří na věci v posledních třech dnech velmi intenzivně pracovali. Připravili opravdu kvalitní materiál 
k vazebnímu zasedání," ocenil práci kriminalistů státní zástupce.

Vyhrožoval

Podle policie vše začalo tím, že Šváb loni zastrašoval své podřízené – městské strážníky. Ti si to ale nenechali líbit a vše nahlásili. Spustil se kolotoč výslechů. Pak přišlo obvinění a nakonec byl rumburský místostarosta i zadržen.

„Během loňské pracovní porady městských strážníků měl pobízet své podřízené 
k nekalým praktikám při výkonu jejich povolání. Navíc měl své požadavky podpořit zastrašováním přítomných zaměstnanců," popsala policejní mluvčí Petra Trypesová.

Švábův konec?

Nyní je pozice Darka Švába 
v Rumburku slabší než tomu bylo do tohoto týdne. Dosud totiž v zastupitelstvu prosadil prakticky všechno, co chtěl. Na posledním zastupitelstvu to bylo například schválení úvěru 60 milionů korun, s čímž opozice nesouhlasila. Marně. Šváb, který šéfuje i Lužické nemocnici a v zastupitelstvu sedí někteří jeho podřízení, si to prosadil.

Již v úterý opoziční zastupitelé mluvili o tom, že pokud skončí místostarosta ve vazbě, požádají starostu Jaroslava Trégra o svolání mimořádného zastupitelstva.

„Je to vážná situace, proto zahájíme jednání s ostatními kolegy zastupiteli o svolání mimořádného zastupitelstva. Kdy se tak stane ale nyní nemohu říct, je to příliš čerstvé," řekl Děčínskému deníku zastupitel a šéf sociální demokracie v Rumburku Ladislav Pokorný. Podle jeho názoru by nyní mělo být Švábovi pozastaveno členství ve straně.

S tím ale obviněný místostarosta zřejmě problém mít nebude, krátce před zatčení totiž řekl, že nepočítá s tím, že by v příštích komunálních volbách kandidoval za ČSSD. Plánoval totiž kandidaturu za vlastní sdružení nezávislých kandidátů.

Kdy to bude?

Podle starosty města Jaroslava Trégra by se tak zastupitelé mohli sejít po Novém roce.

„Pokud se pod žádost o svolání mimořádného zastupitelstva podepíše nejméně osm zastupitelů, jak požaduje zákon, tak bych viděl jeho svolání na začátek ledna. Záleží ale samozřejmě na těch, kteří žádost podají," říká Jaroslav Trégr s tím, že zatím povede Rumburk spolu s druhou místostarostkou Alenou Winterovou.