Společně s hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem, náměstkem hejtmana Martinem Klikou a poslancem Jaroslavem Foldynou hovořila o aktuální situaci ve vyloučených lokalitách, nezaměstnanosti, činnosti Úřadu práce a kontrolách pobírání sociálních dávek.

„Ústecký kraj je dlouhodobě postižen strukturální nezaměstnaností a potýká se s mnoha sociálně vyloučenými lokalitami, proto moje první návštěva směřovala právě do tohoto regionu. Řešení těchto problémů je jednou z mých hlavních priorit. S představiteli kraje jsme se shodli, že je opravdu nejvyšší čas, abychom tuto problematiku začali systémově řešit. Pomoci by mohlo stanovení limitu doplatku na bydlení ve výši v místě obvyklé a slučování dávek. Důležité je také posílit struktury Úřadu práce, aby mohly být zintenzivněny kontroly zneužívání dávek,“ konstatovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová po návštěvě sídliště v Janově, jedné z vyloučených lokalit.

Ulice M. G. Dobnera v Mostě s věžákem, kde někdo přepadl 40letou ženu, oběť šikany.
Napadení matky na prahu vlastního bytu v Mostě řeší kriminálka

V rámci programu v Ústeckém kraji uctila ministryně památku 65 obětí, kteří zemřeli při důlním neštěstí Pluto II v roce 1981. V závěru dne pak navštívila Domov důchodců a ústav sociální péče v Litvínově – Janově, kde s vedením a klienty hovořila o problematice sociální péče a poskytování služeb v této oblasti.