Tři desítky příznivců tramvají ze Švýcarska dnes navštívily dopravní podnik. Objednali si mimořádnou jízdu československou tramvají Tatra (T5B6). Je to jediný vůz svého druhu na světě. Podnik Tatra ve spolupráci s ČKD vyrobil jen dva prototypy, Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova získal v roce 1976 oba. Zbyl jeden, který po provozu na mostecké lince číslo 2 slouží od roku 1993 jako historické drážní vozidlo k slavnostním jízdám.

Švýcaři jedou na nádraží.

U PRIORU. Švýcaři jedou na nádraží. Foto: Deník

Švýcaři s ním jeli na konečnou u nádraží, kde přestoupili na tramvaj T3 a odjeli po meziměstské trati do Litvínova. Večer se cizinci svezou ještě historickým autobusem Škoda 706 RTO, který zaměstnanci dopravního podniku kdysi rekonstruovali a který podnik pronajímá.

Autobus RTO.

Autobus ŠKODA 706 RTO LUX. Foto: DPmML

O Švýcarsku se říká, že má jednu z nejlepších sítí veřejné dopravy na světě. „Je to pravda," řekla Mosteckému deníku jedna z jeho čtenářek, která zná například tramvaje v Bernu. „Kdyby se zrušila tramvajová trať mezi Mostem a Litvínovem, bylo by mi to opravdu líto," dodala.

V Mostě se od minulého týdne diskutuje o návrhu trať mezi městy zrušit. Prosazuje to opoziční Sdružení Mostečané Mostu. Vedení Mostu a Litvínova a dopravní podnik návrh odmítly. Plánuje se modernizace trati s využitím dotací od EU. Podrobnosti ZDE.