Obecně prospěšná společnost z Meziboří poskytuje své služby lidem z celého Ústeckého kraje. Jako člen komunitního plánování statutárního města Mostu pomáhá ve velké míře také duševně nemocným či mentálně postiženým Mostečanům. Momentálně pečuje o patnáct z nich - někteří bydlí přímo v budově v chráněném bydlení, jiní do zařízení pouze dojíždějí. Pomáhat se daří mimo jiné díky úzké spolupráci se sociálním odborem města a také se speciální školou v Mostě. Odtud přicházejí do Energie zejména mladší lidé.

Rodiče jsou často bezradní

„Rodiče dětí, které právě končí speciální školu, jsou často bezradní a neví kudy dál. Díky našemu kontaktu s paní ředitelkou Slapničkou, která je členkou správní rady Energie, se jim ale dostane všech potřebných informací o možnosti využívat naše sociální služby. Absolventi speciálních škol k nám dojíždějí a zvykají si na prostředí, časem se někteří i trvale nastěhují. Tento způsob představuje ideální řešení," řekl ředitel Energie Milan Konečný. Dodal, že v současnosti takto do Energie dojíždějí dva noví uživatelé z Mostu.

Společnost Energie nabízí postiženým lidem chráněné bydlení, odlehčovací služby a chráněné dílny. Klientům také dává možnost v zařízení pracovat. „Všechny pomocné práce v zařízení vykonávají lidé od nás. Potkáte je třeba na pozice vrátného, uklizeček nebo při výdeji jídla v jídelně. Je také možnost pracovat v chráněných dílnách," řekl pro Mostecký deník Konečný.

Chráněné bydlení

Chráněné bydlení společnost realizuje formou skupinovou nebo individuální. Skupinové bydlení je umístěno přímo v budově zařízení a je určeno pro padesát lidí, každý z nich má svůj jednolůžkový pokoj. Individuální chráněné bydlení se realizuje v bytech a domcích, které společnost má rozeseté po celém Meziboří. Zajišťuje klientům větší samostatnost, přesto jsou ale pod kontrolou vychovatelek, které jim kdykoliv podají pomocnou ruku. Momentálně má společnost obsazeno osm bytů, letos chce přidat další. „Rozhodně chceme dál jít touto cestou a pořizovat další byty. Ročně se snažíme přidat jeden až dva podle toho, kolik lidí se nám podaří na přechod k samostatnosti připravit. Tento rok by neměl být výjimkou," uvedl Konečný. Společnost má také dva domky na Markově kopci, ve kterých spolu žijí dvě dvojice.

Kromě pořízení nových bytů plánuje Energie v letošním roce za finanční podpory dlouhodobých sponzorů dokončit zahradu přilehlou k objektu.