Místo tramvají budou mezi městy pendlovat autobusy. „O bližších termínech výluky budeme cestující průběžně informovat," sdělil v pátek 29. dubna mluvčí Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Jiří Holý.

Autobusy nyní jezdí jen mezi chemičkou a Litvínovem, kde se vylepšuje trať. Mezi Mostem a chemičkou svážejí cestující nadále tramvaje po starých kolejích. Přestupní zóna je na otočce u chemičky.

Výměna kolejí mezi Litvínovem a chemičkou začala loni, ale narazila na potíže. Postup stavebních prací je podle dopravce z důvodu zhoršeného stavu mostních konstrukcí u Petrochemie zpomalen a bez vyřešení závad dvou mostů nelze stavbu úspěšně dokončit. Dodatečná loňská diagnostika konstrukcí podle podniku prokázala, že mosty vyžadují větší zásah, než jaký projekt předpokládal.

Kuřáci házejí u jezera Most nedopalky na zem.
U krásného jezera Most se válejí tisíce vajglů. Snad by pomohly popelníky

Proto se rozhodlo o rozsáhlé rekonstrukci horní stavby mostů a částečné sanaci spodní stavby. Práce na mostech potrvají od května do srpna. Po jejich dokončení začne úprava kolejové dráhy a zároveň budou vznikat nové přejezdy a zastávky.

Podle aktuálního harmonogramu mají všechny práce v úseku Litvínov - Záluží skončit před letošními Vánocemi.

Související chystané stavební činnosti v otočce v Záluží si podle dopravce vyžádají výluku tramvají v celé trase Litvínov - Most, která se plánuje zhruba od září do prosince. „Takto dlouhá výluka je dána mimo jiné i dlouhými dodávkami materiálů a nedostatkem výrobních kapacit dodavatelů," dodal mluvčí dopravního podniku.

Modernizace zbylého úseku Záluží - Most se plánuje na další roky.