Největší sál mosteckého magistrátu, kde se pravidelně schází městské zastupitelstvo, projde modernizací. Rekonstrukce interiéru zastaralé zasedací síně se plánuje na rok 2020 a má stát zhruba 32 milionů korun.

Dlouho odkládaná investice se stala součástí schváleného výhledu rozpočtu města na léta 2020 – 2022 a patří mezi významné akce stejně jako oprava kulturního domu Repre, která by měla začít ve stejném roce a stát 550 milionů korun. „V příštím roce se bude rekonstruovat velká zasedací místnost magistrátu, proto je třeba najít náhradní prostory, v nichž budou po dobu oprav zasedat zastupitelé. Jako nejvhodnější byl vybrán velký salonek hotelu Cascade,“ sdělila mluvčí magistrátu Alena Sedláčková.

Park Šibeník bude jedním z míst, kam policie plánuje umístit kameru
Komentář: Průzkum pocitu bezpečí je pro žaludky v Mostě užitečný

Město uvažovalo i o kulturním domě Meduza, ale hotel, kde se natáčel televizní seriál Most!, je hned vedle magistrátu a je cenově výhodný. Náklady na zasedání v náhradních prostorách včetně pronájmu a zapůjčení hlasovací techniky vyjdou zhruba na 126 tisíc korun. Zatím se počítá s tím, že v hotelu budou veřejná zasedání zastupitelstva 25. června, 24. září, 19. listopadu a 15. prosince příštího roku. V těchto termínech se nebude v provizoriu pořizovat on-line přenos ani záznam z jednání, o diskuzi občanů ale Mostečané nepřijdou.

45 zastupitelů, desítky úředníků a přihlížejících

Šestašedesátitisícový Most má 45 zastupitelů, což je maximum pro města s počtem obyvatel od 50 tisíc do 150 tisíc. Na zasedání s politiky chodí i desítky úředníků a Mostečanů, ale do hotelu by se měli vejít. Ze dvou konferenčních salonků si město pronajme ten větší s kapacitou 110 lidí, který je vybavený dataprojektorem, plátnem, ozvučením, WiFi a další technikou.

„Pořádáme tu i velké akce, například Burzu práce, šachové turnaje, různé kongresy a sjezdy, kterým zajišťujeme kompletní servis,“ řekl ředitel hotelu Jiří Madej. Podle něj hotel čtyři zasedání zastupitelstva bez problémů zvládne. Když je v Cascade tradiční Staročeský ples, pohybuje se v něm navíc několik set lidí a kapely jim hrají ve třech sálech najednou včetně suterénní vinárny.

Uprostřed parku Šibeník v Mostě pokračuje výstavba zábavního areálu 3D bludiště.
FOTO: Mostecké 3D bludiště se už rýsuje, zábavní areál vzniká v parku Šibeník

Budova sousedního magistrátu, která nahradila staroměstskou radnici zbouranou kvůli těžbě uhlí, vznikala ve středu nového Mostu v letech 1972 – 1977 a během totality byla sídlem Městského národního výboru a Okresního národního výboru. Sál zastupitelstva je původní a jsou v něm i velký skleněný lustr, umělecké dílo výtvarníka Reného Roubíčka, a době poplatné výjevy z hornického života.

Okolní města a vesnice využívají pro zasedání samospráv různé prostory. Například v Litvínově se městské zastupitelstvo schází v bývalé továrně na klobouky značky Keller, která fungovala do roku 1948 a dnes je v ní střední škola Schola Humanitas. V Horním Jiřetíně zastupitelé jednají v městském kulturním domě a v Meziboří v Klubu seniorů. Ve Skršíně zastupitelstvo zasedá ve zrušené mateřské škole, kde je nyní obecní úřad, ale diskutuje se o rekonstrukci budovy, aby vznikl i prostor pro setkávání a kulturní vyžití obyvatel. V Bečově zastupitelé jednají v sále místní restaurace.