Vánoční trhy na 1. náměstí v Mostě začnou v pátek 30. listopadu, s nabitým adventním doprovodným programem potrvají přes tři týdny a budou mít zřejmě rekordní návštěvnost. Most totiž připravil řadu novinek, které do centra přilákají i obyvatele jiných měst.

Stovky nadšenců z několika krajů se přihlašují do Christmas Night Run Most, prvního nočního vánočního běhu v Podkrušnohoří. Nával se očekává i na mobilním kluzišti v revitalizovaném parčíku u radnice a ve spodní části náměstí, kde komořanská teplárna vytvoří hromadu sněhu pro stavbu sněhuláků. K rozmístění stánků či výzdoby se vyjádřil i architekt. „Chceme, aby měl návštěvník během adventu při vstupu na náměstí co nejpříjemnější pocit,“ sdělil vedoucí odboru školství, kultury a sportu Tomáš Brzek.

Odborníci čistí v mosteckém přesunutém kostele oltář a sochy. Použili k tomu i vysavač nebo obyčejný chléb.
FOTO: Památkáři vyčistili mostecký kostel. Na krásné sochy vzali obyčejný chléb

Technologickou inovací bude interaktivní systém na hlavním vánočním stromu a jednom jehličnanu u kluziště, které se budou rozsvěcovat například podle rytmu hudby z mobilních telefonů. Zařízení podle typu nastavení umožní stromům reagovat i na živý sborový zpěv a používat různá barevná schémata. Jedná se o pilotní testovací provoz. K novinkám patří i velký betlém s možností focení mezi svatou rodinkou, další vyhřívaný domeček pro zahřátí v mrazech a dva výběhy pro živá zvířata.

Vánoční trhy na 1. náměstí skončí 23. prosince. Budou otevřené denně od 10 do 18 hodin. Kulturní program začne v neděli 2. prosince slavnostním rozsvícením vánočního stromu. Na pódiu vystoupí po 16. hodině popová hudební skupina Mirai, strom se rozsvítí v 17 hodin a show ukončí zpěvačky Mína a Naty Hrychová.

V dalších dnech budou součástí trhů například ohnivá show, předávání světla svaté Barbory, farmářská slavnost a další atrakce.

V Litvínově startují dnes

Krušnohorské Vánoce v Litvínově začnou dnes, v pondělí 26. listopadu, v 9 hodin jarmarkem na náměstí Míru, na kterém se v 17 hodin rozsvítí hlavní strom. Atrakcí bude příchod patrona města sv. Michaela archanděla. „Bude mít podobu obří loutky a ponese i své atributy, tedy meč a váhy,“ uvedla Dáša Wohanková z městského úřadu.

Sváteční akce v Litvínově potrvají až do 1. ledna a město je s partnery uspořádá na různých místech. Například Zámek Valdštejnů bude hostit 2. prosince Fler jarmak s nabídkou rukodělné, řemeslné a umělecké tvorby. Návštěvníci uvidí i netradičně vyzdobené vánoční stromky.

Marek Steinz se narodil mamince Kateřině Demeterové z Mostu 2. listopadu 2018 v 10.00 hodin. Měřil 53 cm a vážil 3,7 kilogramu.
Vítáme vás na světě! Nově narozená miminka na Mostecku

Vytvořit vánoční atmosféru a udržet ji pro tisíce návštěvníků není snadné. Například v Mostě trvá příprava zhruba rok, takže jakmile jedny městské Vánoční trhy skončí, další se už začínají plánovat. Výhodou je, že pořadatelé jsou ještě plni dojmů a poznatků, což podněcuje nové nápady. Na začátku každého roku se navíc žádá o dotaci Ústecký kraj, ke kterému se přidávají další donátoři, což bývají velké firmy. Proto se podoba trhů, jeho doprovodný kulturní program a technické zázemí co nejdříve probírají s nejrůznějšími organizacemi. Dostatečný časový prostor musí být i na veřejné zakázky, jako to bylo v případě výměny starých dřevěných stánků za větší a hezčí.

Od roku 2016 jsou trhy v Mostě výrazně delší a trvají od 1. adventu do předvečera Štědrého dne.

Švestková dráha.
Dobrá zpráva! Oblíbená Švestková dráha ožije každodenním provozem