„Jsme zase o kus dál,“ shrnul rostoucí zájem a pestrost programu předseda pořádajícího spolku Vtelno žije Jan Korba. Průvodu předcházela výroba masek a zdobení obličejů a k večeru bylo pohádkové představení a koncert. Akci doprovázel prodej masných výrobků a pouťových sladkostí.

První novodobý masopust ve Vtelně zorganizovali nadšenci v roce 2011. Z malé akce se postupně stala oblíbená folklórní veselice, za kterou jezdí i obyvatelé mosteckých panelákových sídlišť, protože nic podobného se jinde v Mostě nekoná. „Úžasné na tom je, že se čas od času lidi setkají v takovém počtu na společné akci a že mají společný zážitek,“ řekl průvodce masopustem a divadelník Jiří Kraus.

Soutěž v robotickém sumo pro žáky ZŠ v Soukromé střední škole pro marketing a ekonomiku podnikání v Mostě.
FOTO, VIDEO: Děti z Mostu vytvořily roboty sumo a pustily je do ringu

Vtelno je součástí města Most, ale kdysi bylo bohatou samostatnou obcí. Je zmíněno v listinách už v roce 1287. Podle historiků bylo významnou součástí hospodářského systému oseckého kláštera. Byla to typická zemědělská ves. Tento statut neztratila ani ve 20. století při kolektivizaci. Ve Vtelně bylo před sto lety sedm velkých hospodářství a klášterní velkostatek. Vesnický ráz si tato část města udržela dodnes navzdory výstavbě moderních vilek.

Ve vsi zůstala řada kulturních památek. Dominantou je jednolodní kostel Povýšení sv. Kříže z roku 1738 od architekta Octavia Broggia. V roce 1997 vzniklo ochranné pásmo souboru památek okolo kostela a fary a kolem areálu barokního statku. Obě pásma zahrnují další historické soubory tradičních selských usedlostí a domkářských stavení. Stavební činnosti v ochranném pásmu podléhá regulaci.