„Trasa začíná v Nové Vsi v Horách a končí v městečku Hora Svaté Kateřiny. Pro cyklisty je dlouhá necelých 24 kilometrů, pro pěší pak přes 11 kilometrů," upřesnil Milan Fencl z Informační turistické služby v Litvínově.

Pěší turisté mohou letos nově využít služeb odborného instruktora.

„Zájemci si mohou od instruktora zdarma vypůjčit hole pro pěší tůru. Navíc je dotyčná osoba vybaví pokyny, které musí dodržovat, aby chůze byla tělu prospěšná. Zájem o odbornou instruktáž a zapůjčení holí je nutné předem nahlásit v naší kanceláři," dodal Fencl.

Účastníci křtu se sejdou v 11 hodin na parkovišti u penzionu Výšina v Nové Vsi v Horách, kam se mohou dopravit individuálně na kole, nebo cyklobusem. Ten odjíždí v 10 hodin z litvínovského autobusového nádraží. Cílovou stanicí křtu je pak Penzion Praha v Hoře Sv. Kateřiny, kam by měli účastníci akce dorazit ve 14 hodin.

Sportovci holdující jízdě na kole po náročnějších trasách podobné akce vítají. „Jsem rád, že stále vznikají nové cyklostezky. Myslím, že na Mostecku to v tomto ohledu dobré není. Takže každá nová trasa je přínosem," řekl cyklista Tomáš Ďuriš.

Stezky v kraji

Nejen Litvínov podporuje vášnivé cyklisty. Ústecký kraj letos zpřístupní 27 kilometrů cyklostezek. Nové souvislé úseky vznikají především podél Ploučnice, zatímco u Labe spíš navazují na úseky starší.

Náklady na 27 kilometrů cyklostezek činí 382 milionů korun. „V částkách jsou zahrnuty všechny související výdaje, tedy projekt, výkupy pozemků, přeložky a DPH. Jedná se o stavby v náročném terénu," uvedl mluvčí kraje Zdeněk Rytíř.