Podle vedení města však nelze postupovat jinak. I radnice nicméně připouští, že opravy už mohly být v pokročilejším stádiu. „V neděli jsem tu upadl a dnes s tím musím k doktorovi. Rozhrabali chodníky a my se musíme starat. Třeba maminky s kočárky to mají nesmírně těžké,“ stěžoval si Petr Jonáš z jedné z ulic. On i jeho sousedé nedávno prý navíc zažili téměř lokální záplavy.

„Zapršelo a ulicemi se dolů valilo bahno z míst, kde nejsou chodníky. Někde přímo stála voda,“ uvedla obyvatelka Wolkerovy ulice. Podle ní navíc v domech každou chvíli neteče voda. To dokazují i oficiální stránky města, na nichž se včera objevila zpráva, že ve středu nepoteče v lokalitě pitná voda od 9 do 12 hodin.

Nejvíc se lidem příčí, že nemají kde zaparkovat svá auta. „Absolutně nikdo nemyslel na parkování. Není kde. Všude jen cedule, že tu nesmíme stát,“ doplnil Petr Jonáš.

Zpoždění je, zpoždění není

Radnice situaci monitoruje a prosí obyvatele o trpělivost. Jinak prý rekonstrukci v ulicích Wolkerova, Komenského, Dvořákova a Seifertova nelze řešit. „Bohužel, vše kolem možnosti parkování jsme řešili, ale jinak to opravdu nejde. Nemůžeme například jeden den odhalit značku, že parkovat lze a druhý den ji zakrýt,“ řekl místostarosta Litvínova Karel Linhart. Dělat chodníky postupně bylo v plánu, ale skutečnost rozhodla jinak. „Vyskytl se nám technický problém související s plynovodem. Okolí tam musíme zpevnit popílkem z Komořan, jenže ty teď mají odstávku a žádný neprodukují,“ nechal se slyšet Linhart.

Zhotovitelem zakázky je Stavební společnost Jaroslav Oršuliak z Okounova u Klášterce nad Ohří, která přišla s nejnižší nabídkou ve výši 6,7 milionu korun. Dle vyjádření jejího majitele probíhají práce zcela podle plánu. „Byl jsem se tam podívat zrovna před pár dny a všechno jede tak, jak má. Nemáme žádné zpoždění,“ uvedl Jaroslav Oršuliak. Plánovaný termín dokončení prací, tedy závěr srpna, považují někteří obyvatelé za směšný. „Chlapi, co tu bydlí a rozumí tomu, říkají, že takhle nebude hotovo snad ani do Vánoc. Když je zima, dělníci tu dělat nemůžou, když je teplo, nedělají nic,“ řekl Mosteckému deníku jedna z obyvatelek Wolkerovy ulice.

Sám místostarosta přiznává, že v tuto chvíli už to na místě mělo vypadat trochu jinak. „Nějaké zpoždění tam je. Taky jsem si představoval, že to teď už bude v jiné fázi,“ řekl Karel Linhart. Na místě má vedle oprav povrchů silnic a chodníků dojít také k vytvoření nových parkovacích míst mezi školou a volejbalovými kurty a zálivu pro autobusy. V plánu je také zprovoznění ulice ke kurtům a revitalizace parku.

Radnice si od úprav slibuje zejména zlepšení a zklidnění dopravní situace v lokalitě, která během školního roku zažívá prakticky každé všední ráno dopravní kolaps.