Toto pendlování přerušila před dvěma lety výluka na rekonstruované trati Litvínov - Záluží, kde místo tramvají jezdily autobusy.

Obnovená tramvajová doprava nyní opět plní svou funkci, ale v zákulisí se už připravuje další stavební zásah, tentokrát na starém kolejovém koridoru přímo v Litvínově. Radnice plánuje modernizaci městské trati a čeká na detailní řešení, které vzejde z projektové dokumentace. Ta se bude týkat kolejového úseku mezi nádražím a otočkou Na Východě. „Záměr zahrnuje i rekonstrukce křižovatek,“ sdělil místostarosta Karel Rosenbaum. Jedná se o první etapu, při které se má mimo jiné změnit křižovatka u Jochy s frekventovanou automobilovou dopravou.

Na poliklinice v Litvínově vzniká první velký streetartový obraz svatého Michaela archanděla, patrona města.
Ojedinělý mural art v Litvínově. Umělci vytvořili biblické drama na poliklinice

Rekonstrukce části trati si vyžádá několik set milionů korun a mohla by začít v roce 2025. Podmínkou je však získání dotace, která většinu nákladů uhradí. Zbylý traťový úsek od polikliniky přes Osadu až k Citadele, takzvaná druhá etapa, se zatím projektovat nebude, protože je komplikovanější. O budoucnosti tohoto úseku chce radnice ještě jednat.

Sousední Most svou tramvajovou trať nechal zrekonstruovat v roce 2014. Tehdy se zmodernizovalo 19 zastávek, křížení u Stovky a technické zázemí, včetně výhybek. Stálo to 307 milionů korun, přičemž Evropská unie uhradila 223 milionů.