Radnice v Litvínově odolala prvnímu pokusu zastavit plánovanou výstavbu městské plavecké haly v areálu Koupaliště Koldům za téměř 240 milionů korun. Zastupitelstvo neschválilo vyhlášení místního referenda, ve kterém by o umístění nové plovárny rozhodla veřejnost.

Referendum prosazuje předseda spolku MY Litvínov Petr Globočník. Po neúspěchu svého podnětu na zastupitelstvu chce nasbírat 1924 podpisů od voličů v Litvínově, aby město muselo hlasování uspořádat. „Připravili jsme petici za vyhlášení referenda, kterou už mohou lidé podepisovat,“ řekl Globočník.

Petiční výbor, v jehož čele stojí, navrhl pro referendum dvě otázky: „Jste proti přesunu plaveckého bazénu z centra města za více než čtvrt miliardy korun?“ a „Jste pro vypsání otevřené architektonické soutěže na podobu bazénu?“

Stávající litvínovský bazén. Za pár let ho má nahradit nová plavecká hala na Koldomě.
V Litvínově proběhne veřejné jednání o chystané nové plavecké hale

Vládnoucí koalice a část opozice trvá na tom, že na referendum je pozdě a že by mohlo zmařit téměř dokončenou přípravu, která už stála 3,5 milionu korun. Zastupitelstvo projekt schválilo v roce 2012 a pak ho ještě několikrát upřesnilo, potvrdilo a dvakrát projednávalo s veřejností. „V roce 2015 jsme se všichni napříč politickým spektrem shodli, že umístění plavecké haly na Koldomu má svůj smysl a důvod,“ sdělila starostka Kamila Bláhová (ANO).

Kritici podle ní přišli s křížkem po příslovečném funusu, protože vhodná doba pro referendum byla mezi léty 2012 a 2016. „Zodpovědný zastupitel teď z rozjetého vlaku vyskočit nemůže,“ dodala. 

Podle radních by zrušení projektu vrátilo přípravu o pět let zpět. Lidé by tím přišli o krytý bazén, protože stará nevyhovující plovárna vydrží nejvýše dva roky. Její zavření by navíc ochromilo plavecký klub a školní výuku plavání. „Nejsem zrovna fandou vedení města, ale v tomto se ho musím zastat. Děláme maximum, aby nový bazén co nejdříve stál,“ řekl opoziční zastupitel Martin Klika (ČSSD). Pro referendum je naopak opoziční ODS. „Příprava projektu byla nedbalá a chaotická a vyloučila diskuzi o jiných variantách,“ sdělil Daniel Volák, kterému vadí vysoké náklady. Kdysi navrhoval, aby hala stála u zimního stadionu a využívala jeho odpadní teplo. Podle něj nemá koalicí schválený projekt veřejnou podporu.

Akvabely.
Litvínov bude mít novou plaveckou halu v areálu koupaliště

Místostarostka Erika Sedláčková (KSČM) odmítla, že rada neumožnila debatu o dalších možnostech. „Vybraná varianta byla výsledkem krvavého kompromisu,“ uvedla.

Kritici navrhují postavit levnější bazén v místě, kde stojí starý. Upozorňují, že jinak dojde k vymístění života z centra Litvínova, že zmizí komfort docházkové vzdálenosti, která postihne zejména seniory, školy a školky, a že stavbou nového bazénu na současném místě by se mohlo vyřešit i území Pilařského rybníku. Vadí jim také, že radniční projekt nenabízí nové technologie, které by zlevnily jeho provoz, například solární panely, tepelná čerpadla či využití dešťové vody na WC.

V současnosti v někdejším Pilařském rybníku voda není a může se stát, že kvůli problémům s odtokem v něm voda nebude ani v budoucnu.
Pilařský rybník může být bez vody i v budoucnu. Radnice myslí na park