Ve svém odvolání radnice navrhuje, aby rozhodnutí krajského úřadu bylo zrušeno a věc se začala řešit tak, aby se Litvínov mohl k celé záležitosti vyjadřovat. „Je naprosto skandální, že město Litvínov nebylo zahrnuto do řízení jako účastník. Výsledek jednání nám byl pouze oznámen, a to těsně před Vánoci. Okamžitě jsme podali odvolání, a to v celém rozsahu,“ oznámila starostka.

Radní mají za to, že město bylo opomenutým účastníkem, přestože skládka leží na katastrálním území Litvínova a město má ze zákona povinnost starat se o životní prostředí a zdraví svých obyvatel. Podle starostky je jediným přijatelným opatřením odvoz odpadu z katastru a jeho likvidace podle původní státní zakázky na likvidaci ekologické zátěže, jinak se prý legalizují neoprávněná jednání osob, které umožnily uložení styrenu nedaleko města.

Podezřelý transfer styrenu

Styren je vysoce hořlavá látka a na skládce nebezpečného odpadu mezi Litvínovem a Mostem ji v létě 2021 při neohlášené kontrole objevila České inspekce životního prostředí (ČIŽP). Zahrabané sudy pocházely ze skládky ve středočeské Nelahozevsi a měly se jako stará ekologická zátěž legálně zlikvidovat, což se ale nestalo. Podezřelým transferem styrenu se pak začala zabývat policie, která obvinila řadu lidí například z podvodu a obecného ohrožení. Podle detektivů měly být odpady upravovány a zlikvidovány ve zcela jiném zařízení, ale úmyslně končily na skládce u Litvínova, zatímco stát dostával fiktivní potvrzení o likvidaci.

Město Litvínov si nyní stěžuje, že nemělo během řízení o dalším řešení styrenu žádné informace a dostalo od krajského úřadu rovnou rozhodnutí, které přišlo 21. prosince. Podle starostky bylo náročně vše prostudovat a vyhodnotit a v zákonné lhůtě do 5. ledna odeslat odvolání.

Areál společnosti Celio má 38 hektarů, slouží ke skládkování a zpracování různého druhu odpadu.
Sudy s nebezpečným styrenem stále leží na skládce Celio. Není jasné, kdy zmizí

„Celý proces se tím prodlouží,“ sdělila mluvčí krajského úřadu Magdalena Fraňková. Odvolání Litvínova musí totiž zkoumat ministerstvo životního prostředí, které posoudí, zda město mělo být účastníkem řízení, či ne. Než dojde k rozuzlení, mohou uplynout týdny i měsíce. Odborníci přitom prosazovali rychlou realizaci nápravných opatření, nejlépe ještě v zimních měsících, protože teplé počasí by práci se styrenem zkomplikovalo. Podle krajského úřadu Litvínov nemusel být účastníkem řízení, protože chystané opatření na skládce bylo v režimu provozního řádu, ne integrovaného povolení.

Do betonových kójí

Podle České inspekce životního prostředí se nejprve musí všechny sudy otevřít. Tekuté styrenové smoly by měly být nejprve stáčeny do sudů a následně dočasně uloženy do nově vybudovaných zabezpečených betonových kójí. „Zde by měly být umístěny až do okamžiku odvozu do koncového zařízení pro jejich likvidaci,“ sdělila Miriam Loužecká z ČIŽP.

Zpolymerované, tedy ztvrdlé styrenové smoly by měly být trvale uloženy do vybudovaných kójí, ve kterých budou sudy obsypány vhodným materiálem. Jejich zpracování například do vhodných obalů pro spalovnu je v současné době podle inspekce prakticky nemožné, což prokázaly pilotní pokusy s negativním výsledkem. Koncovky na likvidaci tohoto odpadu navíc nejsou v současné době k dispozici, přičemž je potřeba situaci urychleně řešit. K tomuto postupu pak ČIŽP přistoupila vzhledem k tomu, že ponechání tuhých styrenových smol v zabezpečených kójích by již nemělo mít negativní vliv na životní prostředí.

Galerie Bunkr, vernisáž nové výstavy Leden na blátě, Li-ion na drátě.
Budou kytky v Mostě opylovat roboti? Bunkr přináší další palčivé téma

„V případě styrenové smoly se jedná o skutečně nebezpečnou látku a nebezpečí by hrozilo v případě, kdyby se tato situace na skládce Celio neřešila,“ upozornila Loužecká. Pokud budou opatření uvedená ve schváleném plánu konečného způsobu nakládání s odpady dodržena, kontaminace životního prostředí podle ČIŽP nehrozí.

Celou situací se bude na podnět radních zabývat litvínovské zastupitelstvo, které má přijmout nesouhlasné stanovisko jako městská rada. Vedení města neuspokojuje, že sudy se styrenem budou na skládce lépe zabezpečené. „Nechceme dopustit, aby se region dál zatěžoval,“ sdělila litvínovská místostarostka Květuše Hellmichová (SNK Evropští demokraté) s ohledem na znečištění, kterým průmyslový okres Most čelil zejména v druhé polovině 20. století. „Není to fér vůči občanům a samosprávě. Myslíme si, že především my bychom měli být součástí takových rozhodnutí,“ okomentovala Hellmichová vyřazení Litvínova z řešení styrenu na skládce.