Už dva týdny je svoz domovního smetí v Litvínově pod kontrolou města. To si poprvé nenajalo soukromou popelářskou firmu a buduje prostřednictvím svých technických služeb vlastní odpadové hospodářství. Přechod na nový režim, který se připravoval několik let a má zlepšit nakládání s komunálním odpadem, je podle vedení města plynulý a téměř bezproblémový.

Odpadky odvážejí ze sídlišť městské kuka vozy a údržba zároveň vyměňuje popelnice. Jedná se o přesun a umístnění několika tisíc kusů. „Je to skutečně složitá logistická operace a není ještě zdaleka dokončena. Bude probíhat do konce ledna,“ sdělila starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

Podle ní je oproti minulým rokům na stanovištích kontejnerů větší pořádek a lidé to pozitivně hodnotí, takže radnice je s dosavadním vývojem spokojena. Pokud obyvatelé někde zjistí problém, mají ho ihned nahlásit technickým službám.

Bez kolapsu

Změna v Litvínově se obešla bez kolapsu, jenž kdysi potrápil sousední město Most. Tam na přelomu let 2008 a 2009 došlo k výpadku svozu smetí kvůli dlouhodobému sporu mezi technickými službami a její dceřinou popelářskou firmou se zahraničním kapitálem. Roztržka doprovázená od jara 2008 kritikou svozu, špatnou komunikací, přípravou vypovězení dohod a výměnou ředitele technických služeb vyvrcholila zastavením vyvážení odpadků z města kvůli neproplaceným fakturám v řádech milionů korun. Firma se tehdy obrátila na soud a odvezla stovky svých popelnic. V napjaté atmosféře mostecké technické služby nejprve převzaly svoz odpadu, sebrané popelnice doplnily a poté spor urovnaly mimosoudně prodejem svého podílu v dceřince a odkupem dalších popelnic.

Litvínov tímto martyriem projít nemusel, protože mu stačilo nechat vypršet tříletý kontrakt se soukromou svozovou firmou, nevyhlásit novou soutěž a od 1. ledna odpad řešit samo prostřednictvím svých technických služeb. Pro radnici je letos jednou z priorit zlepšení jejich zázemí, a proto do rozvoje městské údržby investuje rekordní částku. Zastupitelstvo vyhradilo v městském rozpočtu na rok 2023 na investice celkem přes 200 milionů korun, z toho téměř polovina může jít do úprav areálu bývalého kovošrotu v Hamru, kde vzniká sídlo technických služeb. Skutečné náklady ale budou výrazně nižší, protože soutěž stavebních firem cenu snížila a město si chce pomoci i dotacemi.

Restaurace U Svatého ducha je zavřená. Zařízení je součástí areálu přesunutého kostela v Mostě.
Unikátní restaurace ve starobylém Mostě je zavřená. Hledá se nový nájemce

Za rekonstrukci administrativní budovy, skladu a přístupové komunikace v Hamru dá radnice přes 56 milionů korun, z toho 39 milionů hodlá uhradit z dotace. Rozpočet přitom umožňuje čerpat na stavbu až 70 milionů. Úsporu město oznámilo i u plánované výstavby sběrného dvora, která bude stát místo předpokládaných 30 milionů jen 21 milionů, což je dokonce méně než očekávaná dotace ve výši 23 milionů.

V rozpočtu letos není suma na opravu několika hal v Hamru, protože se čeká na projektovou dokumentaci, která náklady upřesní. Zatím se cena odhaduje na víc než 27 milionů korun.

Kritika od opozice

Investice do městských technických služeb kritizovala opoziční SPD. „Není v tom ekonomická racionalita ani efektivita,“ uvedla zastupitelka Ivana Turková. Podle ní se plýtvá veřejnými prostředky, protože převzetím svozu odpadu výdaje vzrostly.

Vedení radnice se vůči tomu ohradilo a trvá na tom, že investice jsou nutné a zajištění svozu odpadu pod křídly města opodstatněné, aby byl v ulicích pořádek a lidé byli spokojenější.

Odložený bazén

Další litvínovská priorita, výstavba plavecké haly u Koldomu, se do letošního rozpočtu nedostala. Radnice veřejnou zakázku vyhlásí zřejmě až v příštím roce. „Od projektu plavecké haly jsme rozhodně neustoupili,“ upozornila starostka.

Důvodem odložení realizace byl loňský přepočet nákladů reagující na zdražování. Stavba by už nestála 330, ale 390 milionů. Proto se radnice rozhodla, že počká a pokusí se získat dotaci z Národní sportovní agentury. V plánu je také úspornější provoz plovárny využitím alternativních zdrojů energie.

Město teď musí víc hlídat starý krytý bazén v ulici Ruská, který má po posílení konstrukce ještě nějakou dobu vydržet. „Minimálně dva roky můžeme být klidní,“ sdělila místostarostka Květuše Hellmichová (SNK ED). Jak dlouho se provoz udrží, bude záviset na prohlídkách statikem.

Kino Kosmos v Mostě po modernizaci na 3D. Ilustrační foto
Kino Kosmos v Mostě opět navštěvují desítky tisíc lidí. Oživení hlásí i další

Pochybnosti o nové plavecké hale neustaly. „Ten projekt je problematický z mnoha důvodů,“ sdělil opoziční zastupitel Petr Globočník (Litvínov do toho!). Kritikům nevadí jen vysoká cena stavby, ale i budoucí nemalé náklady na provoz či vymístění společenského života z centra na okraj města.

Město chtělo plovárnu otevřít v roce 2023, ale přípravu stavby zastavilo správní řízení vedené Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. I předtím projekt doprovázely spory. Zastupitelstvo projekt schválilo v roce 2012 a pak ho ještě několikrát upřesnilo, potvrdilo a projednávalo s veřejností. V roce 2015 se po mnoha výhradách politici usnesli, že umístění plovárny na Koldomu má smysl. Terčem kritiky byly hlavně rostoucí cena a výběr lokality. Jedna studie počítala s umístěním bazénu vedle zimního stadionu. Z technických důvodů neprošel ani návrh rekonstruovat zastaralou plovárnu v ulici Ruská nebo místo ní postavit nový areál.