K zapůjčení tohoto typu autobusu se vedení dopravního podniku rozhodlo proto, že postupně dochází k pozvolnému dožívání autobusů na plynový pohon LPG a dopravce hledá alternativní variantu ekologického pohonu.

"Vyzkoušíme tento typ pohonu v plném provozu, abychom získali potřebná data a informace k budoucímu vyhodnocení různých alternativ," řekl k akci ředitel dopravního podniku Daniel Dunovský.

Elektrobusy se ve firmě SOR vyrábí od roku 2010, v provozu jich momentálně mají pětatřicet. Nejezdí jen po České republice či na Slovensku, ale i v jiných evropských zemích.

Na Mostecku si v následujících týdnech lidé vyzkouší cestu jedenáctimetrovou variantou. "Elektrobus neprodukuje žádné emise, nemá žádný výfuk. Je také extrémně tichý. Cenově je sice zhruba 1,5krát dražší než běžný naftový autobus, náklady na provoz jsou ale mnohonásobně nižší," popsal obchodní zástupce společnosti SOR Jiří Daňsa.

Cena za elektrobus, který se bude zkoušet v Litvínově, je 10 až 11 milionů korun. Kapacita je 85 cestujících. Na jedno nabití je vozidlo schopno ujet 150 až 170 kilometrů v městském provozu. To představuje jen část směny jedné linky autobusu v Litvínově, pokud by ale byla možnost ho během dne nabít či využít na dělené směny, problém by to nepředstavovalo.

Elektrobus bude v Litvínově nasazen od dneška. „Bude jezdit na lince č. 13 až do čtvrtka, v pátek vozidlo vyzkoušíme na lince č. 23 do Meziboří," informoval Dunovský. Zkrátka nepřijdou ani obyvatelé Mostu, tam se elektrobus představí od úterý 23. května. Na čtyři dny bude nasazen do provozu na lince č. 5 a o následujícím víkendu na lince č. 17. V pondělí 29. května pak bude opět jezdit linku č. 5.

To, jestli se budou ulicemi Litvínova elektrobusy prohánět i do budoucna, zatím není jisté - roli v tom budou mít zejména finanční a provozní možnosti. Město je ale této variantě nakloněno. "Jsem zastáncem čisté mobility, takže je to určitě reálné, že by Litvínov jako akcionář dopravního podniku toto podpořil. Mně osobně se jízda líbila," okomentovala starostka Litvínova Kamila Bláhová.