Jsou dva, říkat si nechávají přezdívkami či zkrácenými verzemi křestních jmen a teď jim možná vzniká pod rukama něco velkého. Narazit v ulicích Litvínova, a nejen tam, na člověka, jenž bude mít na sobě tričko, mikinu nebo třeba čepici s nápisem Litvinoff v různém provedení, je čím dál tím reálnější.

Původně nápad jednorázového charakteru se potkal s obrovskou odezvou veřejnosti, a tak žije dál. Před patnácti lety se přitom jednalo jen o pár tónů vybrnkaných na kytaru. „Na začátku všeho stál můj kamarád Ferry, s nímž jsme založili kapelu Koberec do čtverce. Ferry pro ni pak složil písničku o Litvínově a nazval ji Litvinoff," popisuje Bady úplné začátky tehdy ještě nenápadného slovíčka, které se mu zalíbilo.

V roce 2001 zprovoznil webové stránky www.litvinoff.cz, které měly jediný význam – prezentovat litvínovské kapely. Posléze pak i jiné kulturní projekty spojené s městem. O rok později se v Litvínově zrodila nová akce. „Parta lidí provozující klub Otevřený svět, kde v té době pracovali Ferry a další kámoš Eda, uspořádala festival spojený s fotbalovým turnajem návštěvníků. Pojmenovali ho Open Air Litvinoff," vysvětluje Bady.

Festival se nejprve konal Na Pavlu. Pak se přesunul na Loučky, kde po pár letech letní hudební tradice zanikla. Neskončil ale web litvinoff.cz. „Nepravidelně jsem ho inovoval a doplňoval informace o místních kapelách, umělcích nebo i o historii města," přibližuje Bady.

Kapitán modelem

K propagaci stránek začal vyrábět samolepky s nápisem Litvinoff. Rozdával je zadarmo. Po nejvíce se začaly objevovat na autech po městě nebo na nástrojích spřátelených muzikantů. Už tehdy nechal Bady občas vyrobit trika nebo mikiny, které také rozdal kamarádům ve snaze Litvinoff zviditelnit.
„Největšími propagátory jsou od začátku dva známí Litvínováci – písničkář Xavier Baumaxa a básník Em Rudenko," říká Bady.

Ten největší boom byl ale teprve za dveřmi. Loni se rozhodl Eda, provozovatel klubu Ponorka, uspořádat právě v tomto podniku další ročník festivalu.
Napadlo ho nechat k události vyrobit trička s logem Litvinoff. „Během toho festivalu jsem je všechny prodal. Takový úspěch jsme nečekali, a proto jsme se rozhodli v prodeji oblečení pokračovat. Vytvořili jsme nové motivy, v sortimentu přibyly mikiny a čepice nebo i kulichy," usmívá se Eda.

A přidala se i snaha značku zpropagovat. V oblečení Litvinoff se v prostorách zimního stadionu nechal nedávno nafotit kapitán litvínovských hokejistů Michal Trávníček. „Nebylo těžké ho k tomu přemluvit, chodí na koncerty do Ponorky, známe se dlouho," říká Eda.

Dalším modelem byl například Radek Karko. Litvínovský rodák, který prorazil jako kameraman a režisér. Podepsal se pod řadu úspěšných videoklipů. Loni získal za klip k oblíbené písni Cesta Zlatého slavíka. Chystá se také focení s Xavierem Baumaxou.

Fotky neslouží jako plakáty lákající k nákupu, zatím jsou pouze součástí stránek litvinoff.cz. Právě tam by se měl v nejbližších dnech objevit internetový obchod. V současné době je totiž možné si oblečení Litvinoff pořídit pouze v klubu Ponorka.

Ačkoli o možnosti odít se do originálního oblečení zatím pořád velká spousta lidí neví, získávají jednotlivé kusy postupně místo ve stále více šatních skříních. „Nosí se to, všímám si toho. Naposledy jsem potkal třeba dalšího hokejistu, útočníka Petera Jánského. Měl kulicha," směje se Eda.

Není to značka oblečení, je to značka komunity

Web by chtěli v budoucnu doplnit i o jiné novinky. Například jeho prostřednictvím představit lidi z Litvínova, kteří to ve svém oboru někam dotáhli. „Máme v plánu s nimi udělat krátké rozhovory a ty pak umístit právě na stránky. Rádi bychom takto vyzpovídali třeba hudebníky Xaviera Baumaxu nebo Marii Šedivou, sochaře Stanislava Hanzíka, Pavla Tvaroha, jenž vede hodně úspěšný bar v Londýně, nebo právě Radka Karka. A vynechat určitě nechceme ani Míšu Trávníčka, i když je z Děčína. Chci tam lidi, kteří jsou pro mě Litvínov," vypočítává Eda.

Ožít by měl znovu také festival. Letos se nekonal z důvodu nejisté nájemní smlouvy pro Ponorku. „Příští rok ho ale chci zase uspořádat," dodává.
I když popularita oblečení stoupá, nechtějí, aby pro veřejnost představovalo slovo Litvinoff jen značku oblečení. „Já bych ani neřekl, že je to značka oblečení. Je to komunita lidí… Je to oblečení s nápisem naší komunity, které teď nosí čím dál víc lidí, kteří už s námi nemají nic společného, ale je super, že se jim to líbí," dodávají Bady s Edou.

Jedním z modelů byl i kapitán litvínovských hokejistů Michal Trávníček.

MINIROZHOVOR: Tohle oblečení nosím prakticky každý den, říká kapitán Vervy Michal Trávníček

Jaké to bylo stát modelem?
Úplně v pohodě. Fotografem byl můj kamarád a vlastně i všichni ostatní přítomní jsou mí kamarádi, takže to bylo takové příjemné zpestření.

Když za vámi přišli s nabídkou na focení v jejich oblečení, váhal jste?
Vůbec. Okamžitě jsem s tím souhlasil. Kluky znám a navíc nemám důvod nepodpořit tak super věc.

Nosíte teď oblečení Litvinoff i v soukromí?
Ano. Mám trička, mikiny i kulicha. Musím upřímně říct, že se mi to oblečení moc líbí, jinak bych ho nenosil.

Kluci, kteří mají oblečení na svědomí, mi říkali, že už potkali třeba vašeho spoluhráče Petera Jánského s kulichem Litvinoff. Je značka v kabině oblíbená?
Po tom mém focení za mnou začali kluci chodit a ptát se, o co jde. Taky se jim to líbilo. Teď se v šatně začíná kousků Litvinoff objevovat čím dál tím víc. Ale zatím na tom nikdo není jako já. Já totiž něco s nápisem Litvinoff nosím prakticky každý den. (smích)