Moderní skatepark, který by sloužil i cyklistům, chce u sportovní haly poblíž litvínovského Koldomu postavit městská společnost Sportas. Novinka s bezplatným vstupem má nahradit zchátralý a nevyužívaný areál centrálních tenisových dvorců z éry socialismu. Náklady na výstavbu se odhadují na 10 milionů korun.

Peníze má společnosti poskytnout město, ve čtvrtek 26. dubna o tom bude hlasovat zastupitelstvo. „Rada města doporučila zastupitelům žádost o investiční dotaci schválit,“ sdělila starostka Kamila Bláhová. Ostatní politiky chce přesvědčit, že projekt má smysl, protože nabídne Litvínovanům další prostor pro volný čas a zvelebí zpustlou část okolí haly.

Majáles 2017 na 1. náměstí v Mostě.
Majáles, slavnosti, dračí lodě. Mostecko zažije velké akce

Sportas už vyhlásil veřejnou zakázku na dodavatele stavby. „Jediný problém vidím v tom, že se nám do soutěže nikdo nepřihlásí. Skatepark je specifický stavební projekt a ne každý ho umí,“ uvedl jednatel společnosti Miroslav Otcovský. Lhůta pro podání nabídek firem skončí 10. května.

Projektovou dokumentaci na skatepark zhotovila litvínovská společnost Artech. Navrhla překážky na velké tvarované betonové vaně, osvětlení, sanaci diváckých tribun a oplocení a kamerový systém napojený na halu.

Skatepark má být po celý rok volně přístupný a zavírat by se měl jen přes noc. Podmínky provozu by upravil provozní řád, o správu a údržbu by se staral Sportas, provozovatel haly, kde jsou šatny, občerstvení a WC.

Vizualizace budoucího skateparku v LitvínověZdroj: Artech

Vizualizace budoucího skateparku v Litvínově.  Zdroj: Artech

Novinku by uvítal předseda Cyklistického klubu Litvínov Oldřich Roud, protože spolek založený v roce 1949 by měl ve skateparku důstojné zázemí a mohl by přijmout další členy. Ve skateparku by obsadil rekonstruovaný tenisový domeček a využil by část areálu pro výuku jízdy na kole. Klub zatím sídlí ve dvou unimobuňkách ve fotbalovém areálu Lomská. „Tam je to nevyhovující,“ uvedl Roud.

Radnice původně chtěla skatepark vybudovat v Lomské, kde dříve byly kovové překážky pro jezdce na prknech s kolečky. Kvůli komplexní obnově sportovišť u Koldomu se ale zájem přesunul k tenisovým dvorcům, které se kdysi tenistům nepodařilo zastřešit a vylidnily se.

Ilustrační foto
Neplatiči dluží městu Most už 113 milionů korun

Rekonstrukce sportovní haly v Litvínově v letech 2015 až 2016 stála 41 milionů korun, o které se podělily hlavně město, stát a Evropská unie.

Hala, která skončila druhá v soutěži Stavba Ústeckého kraje 2017, slouží pro sportování dětí a mládeže z Litvínovska, pro trénink a soutěže litvínovských oddílů sdružených ve spolku SSK a pro výuku tělesné výchovy 3. základní školy. Nyní se připravuje poslední část revitalizace haly, nátěr vnitřní příhradové konstrukce.

Sousední Most má skatepark od roku 2006. Stál šest milionů korun, je v parku Šibeník a stále funguje. Před sedmi lety ho radnice za jeden milion korun zmodernizovala. O areál se stará městská společnost Sportovní hala Most.