Obyvatel celé České republiky po loňském úbytku mírně přibylo. Pomohl tomu zejména příliv cizinců. Narodilo se i více dětí, než kolik lidí zemřelo.

V Mostě žilo v roce 1992 celkem 72 658 osob registrovaných radnicí. Bylo to historické maximum. Od té doby počet Mostečanů klesl na současných 66 653. Zároveň se zvyšovala nezaměstnanost a Most zestárnul. Průměrný věk obyvatel Mostu se zvýšil ze 36 let v roce 1997 na současných 41 let. Prudký nárůst populace nastal v 19. století a souvisel s nástupem průmyslu. Počet obyvatel Mostu klesl mezi válkami. K oživení došlo po roce 1950 s budováním socialistického hospodářství s podporou nových osadníků z vnitrozemí a ze Slovenska.

V Ústeckém kraji je tomu naopak, zemřelo 4 369 osob a narodilo se 4 007 dětí. Více lidí se vystěhovalo než přistěhovalo v pěti okresech. Pouze na Lounsku a Teplicku zaznamenal Český statistický úřad přírůstek stěhováním. Na Lounsku je to o 160 lidí více a na Teplicku o 157. Největší úbytek vlivem migrace zaznamenaly Děčínsko a Chomutovsko.

Pozitivním jevem podle informací regionální pobočky ČSÚ je, že se v meziročním srovnání narodilo více dětí, zemřelo méně lidí, ubylo potratů a vzrostl počet uzavřených manželství. Naproti tomu se však zvýšil počet rozvodů.

Přes pokles počtu obyvatel je jich v Ústeckém kraji stále více než tomu bylo před deseti lety. Na konci roku 2004 měl kraj 821 589 lidí, v následujících pěti letech ale nastal rychlý růst a počet se dostal až na hranici 836 000, kterou si držel do roku 2011.

Na celkovém počtu obyvatel České republiky se Ústecký kraj podílel 7,8 procenta a je dlouhodobě pátým nejlidnatějším krajem ČR. V uplynulém období se počet obyvatel snížil v devíti krajích republiky včetně Ústeckého.