„Poté, co smlouvu o poskytnutí dotace podepíše poslední smluvní strana, obdrží žadatel dotaci na svůj účet do třiceti dnů,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Na nové kotle letos Ústecký kraj přidělil 15 milionů korun. Stejnou částku poskytlo i Ministerstvo životního prostředí. Díky velkému zájmu lidí se částka vyčerpala už za devět dní. Během nich si o příspěvek stihlo požádat 614 lidí. 

S kotlíkovými dotacemi by chtěl krajský úřad pokračovat i příští rok. „Ministerstvo životního prostředí zatím nepotvrdilo, zda nám peníze poskytne. Vedení kraje má ale o vypsání nové výzvy zájem,“ řekla Magdalena Hanáčková. Informace pro úspěšné žadatele zveřejní Ústecký kraj, Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky na svých internetových stránkách. O přidělení dotace budou všichni vyrozuměni i písemně.

Prach zhoršuje zdraví

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) hledá způsob, jak by se mohly kontrolovat domácí zdroje na vytápění. Chce tak řešit nelegální pálení škodlivých materiálů, které znečišťuje ovzduší. Navrhuje proto znovu upravit zákon o ochraně ovzduší. Překračované limity polétavých částic prachu (PM10) negativně působí na ovzduší a zdraví Čechů. Znečištění ovlivňuje i typ a stáří spalovacího zařízení, jak se obsluhuje a udržuje, a hlavně kvalita paliva. V českých domácnostech se často pálí odpad.

MŽP v současnosti vyjednává s Evropskou komisí o uvolnění devíti miliard korun na výměnu kotlů na uhlí za nové v rámci nového programového období Operačního programu Životní prostředí. Podle Roubíčkové by devět miliard mělo pokrýt zhruba 150 tisíc nových kotlů. MŽP očekává, že statisíce českých domácností budou ještě dlouhou dobu závislé na vytápění pevnými palivy. Podle posledního „Sčítání lidí, bytů a domů z roku 2011“ má zhruba 660 tisíc bytů v bytových a rodinných domech jako hlavní zdroj vytápění spalování pevných paliv.