Je osm hodin ráno a trhovec Vlastimil Kohout začíná v centru Mostu prodávat 1800 kusů másel z Polska. Čtvrt kilogramu za 25 korun, tři sta gramů za 35 korun, o polovinu méně než v obchodech. Kohout věří, že v poledne budou krabice prázdné. V jedenáct hodin mu zbývalo posledních tři sta másel, a to ještě nebyl odpolední nával. „V Málkově na Chomutovsku jsem prodal dva a půl tisíce másel za čtyři hodiny. Lidé je kupují i po dvaceti,“ řekl Kohout. Levné máslo chce nabízet do prosince. V Polsku má dodavatele, se kterým se prodej i za nízkou cenu vyplatí.

Na trhu v Mostě byly v týdnu celkem tři stánky s polským máslem. „Vzala jsem si šest, ale na Vánoce budu péct z Hery,“ svěřila se jedna z prvních zákaznic. „Já bych máslo z trhu nekoupila, podle mě je to riziko. Nevíte odkud je a jak se skladovalo,“ namítla prodavačka z blízké samoobsluhy, kde se cena másla blíží k šedesáti korunám.

Zaměstnanci Českého vinařství Chrámce s brigádníky sbírají v Rudolicích hrozny vinné révy
OBRAZEM: Vinaři si chválí úrodu. Je prý nejlepší za poslední roky

Alternativu nabízí farmářský krámek na mostecké tržnici, kde mají úspěch s domácím máslem od sedláků z Litoměřicka či Vysočiny. „Je o něj velký zájem. Lidé chtějí kvalitu,“ řekla obchodnice Veronika Gruntová. Máslo různé hmotnosti s cenou 320 korun za kilogram žádají hlavně stálí zákazníci. Během týdne si rozeberou i dvacet kilogramů.

„Když jsem byla malá, mamince jsem pomáhala vyrábět máslo z našeho mléka. Vzpomínám si na máselnici s klikou. Máslo jsme máčeli ve studené vodě a dávali ho do dřevěných forem,“ zasnila se seniorka Vlasta Ulbrichová, která vyrůstala na statku u Teplic. Podle ní se výroba másla v paneláku nevyplatí, protože mléko z obchodu není moc tučné a smetana je také drahá.

Máslo jako luxus pro bohaté

„S máslem šetřím. Už je to luxus za nekřesťanskou cenu,“ prohlásila 74letá Milena z Mostu. Podle seniorů máslo nelze zcela nahradit rostlinnými tuky a oleji, protože dodává jídlu lahodnou chuť. „My nejíme maso, takže si máslo dopřejeme, i když je drahé,“ uvedla další babička, která na másle restuje zeleninu. „Ten humbuk kolem másla nechápu. Já ho měl naposledy jako dítě a žiju,“ dodal 34letý Václav.

Máslo zmiňuje i nejnovější expozice mosteckého oblastního muzea. „V našich půdních prostorech zavádíme návštěvníky do Krušných hor a ukazujeme jim život obyčejných lidí, pro které byla tradiční výroba másla běžnou součástí všedního i svátečního dne,“ upozornila asistentka ředitele Eva Hladká.

Ceny nejlevnějšího másla v kamenných obchodech v centru Mostu (250 g) 26. září:
Penny Market 54,90 korun
Enapo 59,90 korun
Albert 56,90 korun
U Kubísků 59,90 korun
Lahůdky na Skupovce 59 korun

Kuriozita: Zákazník ukradl 150 máselV policejní cele v Mostě skončil 44letý muž, který v supermarketu ukradl 150 kusů másel tří druhů. Dal si je do nákupního vozíku k dalšímu zboží a bez zaplacení projel pokladnou. Ostraha ho chytila až venku a předala policii. Muž jí řekl, že lup v hodnotě téměř deset tisíc korun chtěl prodat. Muž byl opilý, nadýchal tři promile alkoholu. Když vystřízlivěl, policie mu sdělila podezření z krádeže.

Jezero Most vykukuje nad střechami paneláků..
Mostecko se stane obří zásobárnou vody. Ta naplní povrchové doly