Většinově levicové Mostecko si v období smogu, zvýšené kritiky pravicové vlády a propouštění horníků přesto poprvé zvolilo levicového prezidenta. Mnozí obyvatelé věří, že bude hájit jejich zájmy. „Miloš Zeman má dobrý vztah k našemu regionu," připomíná Ladislav Monhart, místopředseda Zemanovců (SPOZ) za okres Most. Ekonom Zeman navštívil Mostecko už v době socialismu. Jednou přednášel na Státním statku v Mostě, kde zasedala Česká vědeckotechnická společnost. „Jako vždy exceloval svými názory a sklidil u posluchačů velký úspěch, což se samozřejmě nelíbilo tehdejšímu vedení statku a partajní organizaci," vzpomíná Ludmila Holadová, šéfka okresní agrární komory, která zná Zemana osobně a do Mostu ho tehdy pozvala. Podle ní bude jako prezident pro Mostecko přínosem. „Za jeho vlády v letech 1998 až 2002 bylo zemědělství bráno vážně a jeho problémy byly řešeny," tvrdí Holadová.

I když za jeho vlády nezaměstnanost výrazně vzrostla, Mostecku Zeman zajistil přístup k miliardám na obnovu vytěžené krajiny. Teď tvrdí, že bude aktivním a kritickým prezidentem. Významné části místní politické reprezentace to může pomoci v tlaku na vládu. I proto volil Zemana sociální demokrat a náměstek mosteckého primátora Karel Novotný. „Z pragmatických důvodů," dodává. Zeman je jako ČSSD příznivcem pokračování těžby uhlí. Tímto svým postojem může ovlivňovat veřejné mínění. Limity těžby chrání Horní Jiřetín. „Tento stav je dlouhodobě neudržitelný," míní Oldřich Vojíř (ODS). Ač občanský demokrat, v otázce směřování místní energetiky se se Zemanem shodne.

Zdrženlivý k vlivu nového prezidenta na dění v okrese byl už před volbou primátor Mostu Vlastimil Vozka (SMM). „Spíše očekávám akci vlády, která by se měla starat o prosperitu regionů," sdělil.

Snadnou pozici Zeman mít nebude. I levicoví komentátoři mu nedůvěřují. „Já šla do druhého kola prezidentské volby se slovy: Oba dva jsou čiré neštěstí, volím menší zlo," svěřila se Alena Křehotová, bývalá novinářka z Litvínova.