Žně na Mostecku sotva začaly a zemědělci už vědí, že letos to bude bída. Očekávají se daleko nižší výnosy. Ještě před dvěma lety byly výnosy zemědělců z Mostecka nad republikovým průměrem. Loni už to bylo slabší. Teď, na začátku letošní sezony, už mají jasné signály, že výsledek bude ještě slabší.

Na vině je nestálé počasí a i přesto, že v současnosti často prší, tak nedostatek vláhy hlavně z vegetačního období. Na Mostecku podle měření napršelo pouhých 120 milimetrů srážek, což je žalostně málo.

„Aktuální průměrný výnos obilovin je 4,83 tuny z hektaru, tedy o čtvrtinu nižší, než v loňském roce,“ říká Ludmila Holadová, ředitelka Agrární komory Most s tím, že u řepky jsou aktuální výnosy ještě nižší. Sice jí zatím bylo sklizeno jen velmi málo, ale už se ví, že výnosy klesnou až o čtyřicet procent, tedy na 2 tuny z hektaru.

Zvony ve věži přesunutého kostela v Mostě
Mostecké zvony nesmí zvonit každou hodinu

Navíc je podle Holadové už teď také jasné, že budou chybět sladovnické ječmeny i potravinářská pšenice. Jestliže v minulém týdnu kombajny vyjely, tak od pondělka zatím nesklízí nikdo. „Nejde to. Přichází deště, které nám to nedovolí a bohužel momentálně hodně škodí pšenici,“ řekl Deníku Martin Rajtr z Moravěvsi, proč jeho kombajny zrovna nevyjíždí.

Rajtr prozradil, že už sice má sklizený alespoň ozimý ječmen, ale nebyla to zrovna žádná sláva. „Právě díky tomu, že bylo sucho, tak šla jeho kvalita hodně dolů,“ ohlíží se za uplynulým týdnem. Podle něj je situace ještě bídnější u řepky. „Už podzim byl suchý, což jí nepřidalo, no a teď k tomu ještě bylo suché jaro, takže ani tady to nebude zrovna nic moc veselého,“ dodává.

Jitka Sadílková z Informačního turistického centra v litvínovském zámku Valdštejnů ukazuje nové turistické vizitky.
Už máte vizitky s Uhelným safari? Turistům je nově nabízejí na Mostecku

Podobně hovoří také Radoslav Nachtmann ze společnosti Integraz Havraň. „Je to bída, co si budeme povídat. Všechno je to suché,“ říká na úvod s tím, že počítal tak se čtyřmi tunami výnosu z obilovin na hektar. „Teď nejsme ani na třech,“ doplňuje, že mu zbývá posekat asi padesát hektarů a výnos je pouhých 2,7 tuny z hektaru. Do pšenice ještě ani nezasekli. Navíc Integrazu nedávno shořelo 80 hektarů ještě nesklizeného ječmene. S požárem bojovalo deset jednotek hasičů. „Bylo to zrovna za toho velkého vedra, asi od jiskry z kamene chytlo v podstatě suché obilí. Foukal vítr, byl to fofr,“ vzpomíná na nedávnou nepříjemnost Nachtmann.

Také on v současnosti spílá na počasí. „Teď, když bychom potřebovali, aby nám alespoň trochu přálo, tak je to naopak. Snad se podaří něco zachránit,“ je optimista.

Ilustrační foto
U Havraně zasahovalo deset hasičských jednotek. Hořelo 80 hektarů pole

Letos zemědělci na Mostecku sklízejí obiloviny z 5117 hektarů, což je o 3624 hektarů plochy méně, než loni. Řepku pak sklidí ze 1763 hektarů, což je o 1094 hektarů méně.