Kdo zaváhá, nebere. Každoročně je to otázka jen několika málo týdnů už zkraje roku a nabídka letních pobytových a příměstských dětských táborů je rozebraná. Organizátoři tvrdí, že i kdyby jejich počet zdvojnásobili, tak budou mít stejně plno.

„Dá se říct, že zažíváme určitý boom. Kdybychom měli dostatečné kapacity, jako že nemáme, tak určitě budeme mít nabídku letních dětských táborů ještě větší,“ řekla ředitelka Střediska volného času v Mostě (SVČ) Danuše Lískovcová.

Mostecké zařízení má v nabídce deset příměstských táborů a čtyři pobytové letní tábory pro děti. Z toho je jeden zahraniční. „Je to pobyt v bulharském Primorsku, kam mohou jet nejen děti, ale i jejich rodiče nebo prarodiče,“ upřesnila Lískovcová. Tábor je plně obsazen. Do Bulharska se Mostečtí letos vydávají poprvé. Předtím jezdili několik let do Chorvatska.

Pocitová mapa, inovativní metoda získávání postřehů od občanů. Ilustrační foto
Lesk a bídu centra Mostu lidem přiblíží pocitová mapa

Také další dva pobytové tábory, které organizuje Středisko volného času v Mostě, jsou plně obsazené. Jedná se o dva turnusy v Janově nad Nisou. Pár volných míst zbylo pro pobyt v táboře ve Svahové na Chomutovsku, ale ani ta podle ředitelky s blížícími se prázdninami nezůstanou dlouho neobsazena.

Příměstské tábory, kterých má SVČ deset, poběží celé prázdniny a jsou vždy nějak zaměřené. Například na stolní hokej - šprtec, na sportování, ale i na výuku angličtiny, kterou zábavnou formou dětem přibližuje jako lektor rodilý Angličan.

O obrovském zájmu svědčí skutečnost, že středisko s nabídkou přichází vždy v lednu a v průběhu dvou až tří týdnů jsou všechny tábory téměř stoprocentně obsazené.

Rozhoduje i náhoda

Podobnou situaci zažívá také Dům dětí a mládeže v Ústí nad Labem (DDM). Také tam už mají skoro plně obsazeno. „Dáváme nabídku už v listopadu a v lednu máme z větší části obsazeno. Získat potom místo třeba v květnu nebo v červnu už je o náhodě,“ řekl jeden z vedoucích letních pobytových táborů Tomáš Svoboda.

Ústecký DDM nabízí tři desítky příměstských táborů a 11 pobytových, z toho jsou dva zahraniční. Tábor v katalánském Blanes má plno. „Pro děti je ubytování ve velkých stanech s předsíní, vybavených elektřinou. Čeká je samozřejmě moře, hry, ale i celodenní výlety,“ přiblížil náplň Svoboda s tím, že se jezdí třeba do nedaleké Barcelony. Zahraniční pobytové tábory DDM Ústí pořádá přes pět let. Letos se v nabídce poprvé objevila Itálie. V předchozích letech Ústečtí jezdili do Chorvatska.

Práce.
Havárie kanalizačního řadu v Litvínově. Ve městě se objeví fekální cisterny

Podobná situace panuje i v Chomutově, kde zařízení Domeček má svou nabídku letního tábora v Zásadě u Kadaně a čtyři příměstské tábory v podstatě obsazenou. Naproti tomu DDM Žatec hlásí, že má v příměstských táborech, kterých organizuje celkem osmnáct, volnou kapacitu.