Ústecký kraj zveřejnil své plány ohledně lékařských pohotovostí pro příští rok. Vyčlení na ně celkem 16 milionů korun. Stejně jako v minulých letech zašle dotaci určité výše jednotlivým městům, která si poté pohotovost zajistí sama. Výjimku budou i nadále tvořit Most a Litvínov, jejichž radnice se zavedeným systémem nesouhlasí. Ordinační hodiny na pohotovostech na Mostecku zůstanou stejné.

Lékařská pohotovost pro dospělé Most (J. E. Purkyně):
PO-PÁ: 18 až 21 hodin
SO, NE, svátky: 11 až 20 hodin

Lékařská pohotovost pro děti Most (J. E. Purkyně):
PO-PÁ: 17 až 20 hodin
SO, NE, svátky: 10 až 19

Lékařská pohotovost pro dospělé Litvínov (U Bílého sloupu):
PO-PÁ: 18 až 21 hodin
SO, NE, svátky: 10 až 19 hodin

„Nemám žádné zprávy o tom, že by se v příštím roce mělo na provozech pohotovostí na Mostecku cokoli měnit" řekla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková.

Měnit se nebude ani přístup dvou největších měst okresu, na jejichž území lékařské pohotovosti fungují. Mostecký magistrát odmítá mít přímý smluvní vztah se zdravotnickým zařízením. Místo toho preferuje možnost zaslat určitou sumu kraji (mělo by to být 300 tisíc), který tak musí ve městě pohotovost zajistit sám. „Most tak činí již poněkolikáté," podotýká Hanáčková.

Zřízení pohotovosti bude mít krajský úřad na svých bedrech i v Litvínově, od jehož vedení navíc nedostane ani korunu. Litvínov se totiž opět vůbec nebude finančně spolupodílet. Postupuje tak již od roku 2013. Tamní radnice vychází z toho, že zajištění pohotovosti je za zákona povinností kraje. „V rozpočtu s příspěvkem na pohotovost nepočítáme. V minulosti jsme si spoluúčast vyzkoušeli, ale ukázalo se, že stačí rozsah pohotovosti hrazený krajem," řekla litvínovská místostarostka Erika Sedláčková. Stejný přístup razí i Teplice.

„Pravdou je, že tento způsob řešení není obvyklý. S většinou měst v kraji jsme se dohodli na standardním způsobu zajištění. Tedy že jim poskytneme dotaci a městské úřady pak uzavřou smlouvu přímo s lékařem či zdravotnickým zařízením," uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Předpokládané náklady na provoz pohotovosti pro město Most jsou 1,9 milionu korun, pro Litvínov 840 tisíc korun. Kraj nikdy nehradí celé náklady. V příštím roce může s nejvyšší dotací počítat Žatec, který by měl na pohotovost získat 1,6 milionu.