Dodavatelé plynu však zákazníky uklidňují, že letošní sezóna nezatíží jejich peněženky více než loňská.

Mimořádně mrazivé poslední dny nijak nenarušily spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než dva miliony domácností v České republice, které spoléhají na vytápění plynem. Společnosti Innogy přesto preventivně posílily počty pracovníků na pohotovostní lince a zavedly mimořádné kontroly na regulačních a předávacích stanicích.

„Jsme připraveni řešit jakékoli problémy na plynárenské síti co nejrychleji. V nepřetržité pohotovosti máme více než 230 pracovníků,“ řekl Pavel Káčer, jednatel firmy GridServices, která se ve skupině Innogy stará o 65 tisíc kilometrů plynovodů. Podle něj zatím servisní společnost zvládá současné mrazy bez problémů.

Možnosti ohřát se na chvíli v jídelně ubytovny lovosické pobočky Naděje a přitom se nasytit teplým jídlem v nízkoprahovém denním centru využívá každý den až dvacet lidí bez domova.
Uhodily mrazy. Strážníci či charita jsou v pohotovosti

Denní spotřeba zemního plynu v České republice se aktuálně pohybuje mezi 45 a 50 miliony kubíků. Přibližně polovina tohoto denního objemu je těžena z podzemních zásobníků.

„Kapacita našich zásobníků zemního plynu je v tuto chvíli naplněna stále ze čtvrtiny. To plně odpovídá standardnímu vývoji topné sezóny,“ uvedl Lubor Veleba, jednatel firmy Innogy Gas Storage.

Plynárenské společnosti své klienty ujistily, že ani velmi chladný týden se nijak zásadně neprojeví ve vyúčtování za spotřebovaný plyn. Až dosud byla totiž zima velmi mírná. Společnost Innogy se navíc pochlubila, že od února snížila ceny plynu v průměru o 4,5 procenta.

Ilustrační foto.
Na ledu dejte pozor! Hlavně tam, kde proudí voda, varují vodohospodáři