Litvínov v roce 2011 vyhlásil boj proti hazardu a pomocí vyhlášky nastavil nulovou toleranci výherních hracích přístrojů. Některým provozovatelům se ale stále daří vyhlášku obcházet – klasické automaty totiž nahradili takzvanými kvízomaty, na které vyhláška nemůže. V současnosti se jich ve městě nachází 36. Jsou umístěny nejen v klasických hernách, kde nahradily zakázané herní prvky, ale i v restauracích či barech.

Automaty jsou pryč, počet heren se snižuje

V roce 2011 se v Litvínově nacházelo 47 výherních hracích přístrojů a 256 výherních loterijních terminálů. Ty byly postupně odstraňovány až do letošního roku - v únoru provozovatel ukončil provoz posledních třech zařízení. V seznamu, který zveřejnilo Ministerstvo financí v květnu, se tedy na území města žádné povolené zařízení nenachází.

Okolo roku 2015 se ale v různých zařízeních po celé České republice začaly vyskytovat kvízomaty. Provozovatelé tak reagovali právě na vyhlášky měst, které hazard omezovaly či úplně zakazovaly a na postup ministerstva financí, které přestalo udělat povolení na provoz těchto sázkových zařízení.

Ilustrační snímek
Vytlačit herny až na okraj Mostu? Náměstek to nevylučuje, ale ne teď

„Přístroje fungují tak, že hráči je na začátku hry položena jednoduchá vědomostní otázka s několika možnostmi odpovědí,“ popisuje velitel Městské policie Litvínov Zdeněk Urban. Podle provozovatelů tyto přístroje obsahují dovednostní prvek a tato skutečnost stačí k tomu, aby nebyly zařazeny pod zákon o hazardních hrách. „Přístroje ale fungují jako klasické hrací automaty, vypadají tak a nic na tom nemění ani na počátku pokládaná kvízová otázka,“ dodává Urban.

Pozitivní je podle něj ale fakt, že počet kvízomatů a heren se v Litvínově přirozeným způsobem postupně snižuje. V loňském roce bylo na celém území Litvínova 11 heren a 63 kvízomatů. V současnosti se v Litvínově nachází už jen šestice heren a 36 kvízomatů.

Herny kontrolují denně

Mnohé ze stávajících heren mají otevírací dobu do pozdních nočních hodin nebo dokonce s nonstop provozem. „V souvislosti s tím městská policie a Policie ČR často řeší záležitosti veřejného pořádku v těchto provozovnách,“ říká Urban k bezpečnostní situaci kolem heren. Jakýkoliv úbytek takových provozoven je podle něj v zájmu města a jeho obyvatel.

Mimo jiné město musí totiž neustále řešit situaci v sociálně vyloučené lokalitě Janov. Jednou ze sledovaných oblastí je i zneužívání sociálních dávek, mezi které patří také utrácení dávek v hracích přístrojích. „Z tohoto důvodu jsou herny na celém území města takřka každý den kontrolovány strážníky,“ vysvětluje Urban. Kontrolou sice byly pověřeny finanční úřady a situaci řešila i Policie ČR, podle názoru vedení města i strážníků jsou ale řešení neúčinná. Pomoci by mohla jedině jasná definice kvízomatů jako zakázaných a postižitelných podle vyhlášky.

Hrací automaty. Ilustrační snímek.
Herny v Mostě mají zmizet z bytových domů i ze Stovky

Rozpočet regulací netrpí

Město se po přijetí vyhlášky muselo zabývat samozřejmě i otázkou financí. Příjmy z hazardu v letech 2012 až 2014 přesahovaly 10 milionů korun. Určité částky z této sumy ale byly věnovány formou dotací subjektům v oblasti kultury a sportu. Roční rozpočet města tak byl posilován částkou kolem 6 milionů korun. „Po dopadu regulace je rozpočet posilován zhruba 2 miliony korun. Vzhledem k celkovému objemu rozpočtu nečiní tento výpadek příjmů obtíže při hospodaření města,“ říká vedoucí finančního odboru Jana Lanková.

Situaci kolem heren řeší i v nedalekém Mostě. Tam připravují vyhlášku, která by měla hazard co nejvíce omezit. O nulové toleranci vedení města neuvažuje, protože město získává z poplatků od heren desítky milionů korun ročně. Opozice je ale proti a chce zakázat hazard úplně.

Nová herna na konečné u dopravního podniku v Mostě.
V Mostě bude veřejná debata k hernám, přijede odborník od Babiše