Co jedí děti v mosteckých školách? Žáci jedenácté ZŠ nemají na výběr, jaké jídlo dostanou, vzhledem k malé kuchyni. Škola se jim snaží vyjít vstříc i přes omezený rozpočet peněz na každý oběd.

„Obědy jsou pestré a výživné. Naše kuchařky vaří zdravá jídla. Bohužel narážíme na špatné stravovací návyky našich žáků. Pomalu si ale zvykají. Často děláme ryby. Na plánu se čas od času objeví i mexické speciality. Každý týden se snažíme zařadit nějakou novinku, která jídelníček obzvláštní," řekl Svatopluk Matějka, ředitel jedenácté základní školy.

Některé děti se i přes dobrou pověst školních jídelen stravují doma. „Naše Elinka jí doma. Ne, že by ve škole nevařili dobře. Jsem s ní doma, tak proč bych neuvařila já," říká maminka žačky první základní školy Slávka Fialová.

Na mostecké zdrávce „vaří" i takzvané racionální talíře. Jsou to studené mísy. K obědu dostávají i saláty. Přesně to se čtyři dny učili také studenti Bukaschool v Mostě.

Na kurzu studených pokrmů je mistr kuchař Vladimír Picka učil, jak se správě jídla připravují. Kurz byl zakončen písemným testem a vlastní odbornou prací.

Pak se sešli spolu se zvanými hosty na rautu, kde předvedli své pokrmy a „mísy dobrot".

„Studenti byli opravdu šikovní. Sborovna je plná mís a talířů s pokrmy , které připravili studenti," řekl Vladimír Picka.

MILOSLAVA PÜSCHELOVÁ