V pondělí se na novou kuchyni a zázemí, které je již v provozu, přijeli podívat představitelé Krajské zdravotní, pod kterou mostecká nemocnice patří. Jinak nepřístupné prostory si prohlédli i novináři.

Kuchyně a její vybavení byly do začátku rekonstrukce původní, mnohdy se jednalo o vyloženě muzejní kousky, práce s nimi byla pro ženy namáhavá. "Denně se tu připraví šest tisíc jídel," uvedla vedoucí stravovacího provozu Jana Markovičová.

„Cílem bylo odstranění zastaralého a opotřebeného technického zařízení. Zavedení nové technologie znamená úsporu energií, ulehčení namáhavé manuální práce zaměstnanců a zvýšení kultury stravování pacientů i personálu nemocnice,“ uvedl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Rekonstrukce byla rozdělena do pěti etap. Čtvrtá a pátá etapa rekonstrukce stravovacího provozu byla z 85% hrazena z prostředků Evropské unie. „Hodnota projektu je téměř 35 milionů korun,“ dodal Vondra.

„Jídlo nebylo to, čím jsme se v Mostě chlubili, je to správná investice,“ uvedl Mostečan Jiří Šulc, předseda Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad a poslanec. Podle předsedy představenstva Krajské zdravotní Petra Bendy jde snad o jeden z prvních kroků investic do mostecké nemocnice.

„Snad někdo nezačne zkoumat, zda jsme nekoupili nějaký předražený hrnec,“ poznamenal ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt. Krajská zdravotní totiž dostala letos od antimonopolního úřadu dvě pokuty v souhrnné výši 900 tisíc korun. Chybovala prý v tendru s hodnotou 420 milionů korun na doplnění zdravotnického zařízení a přístrojů a v zakázce na šicí materiály.

Krajská zdravotní s verdiktem nesouhlasila.