„Jsme moc rádi, že nám vyšlo počasí. Čekali jsme velký déšť, a nakonec je teplo,“ řekl v davu Lukáš Pakosta, prezident spolku a kateřinský starosta, který šel v zástupu za medvěda a tancoval s hospodyňkami nabízejícími na dvorcích domů sladké i slané občerstvení a pití.

Masopust začal průvodem z náměstí do dolní části města, kam došel po Stříbrné stezce na úbočí hory, v níž havíři kdysi těžili v mnoha štolách cenné kovy. Od restaurace Krušnohorský expres se pak lidé v maskách a kostýmech vydali zpět oklikou po silnici, kde jim mávali na pozdrav řidiči aut z ČR a Německa, které je hned za rohem. Odpoledne následovaly kateřinské zabijačkové hody.

Medaile za pohoštění

Novodobá oslava masopustu se konala desátým rokem. Tradici, narušenou před časem jen covidem, připomínají hliněné medaile udělované lidem za pohoštění.

Hora Svaté Kateřiny leží 12 kilometrů západně od Litvínova a na severu sousedí s německým městem Olbernhau a obcí Deutschneudorf. Většinu kateřinského katastru pokrývají lesy a louky. První písemné zmínky o obci jsou z konce 15. století. Kateřina proslula jako významné středisko těžby rud, hlavně mědi a stříbra, a mělo zvláštní privilegia. V bohatém městečku byl dokonce okresní soud. Po nuceném odsunu sudetských Němců po 2. světové válce se významné krušnohorské centrum vylidnilo a málem zaniklo. Spolkový život od 90. let minulého století pomáhá rodiny v této zapadlé, ale pozoruhodné horské lokalitě udržet. Přispívá k tomu i obnovený místní Sokol, jehož členové byli v masopustním průvodu.