Martin Bažo je pocákaný od barev, ale směje se. Je stavební dělník. Pracuje na sídlišti, kde žije od dětství. Z šedivých Sedmistovek se podle něj stává krásnější čtvrť. „Opravy domů sídlišti určitě pomůžou. Dřív to tu byla hrůza, teď je vše barevné a přírodnější,“ říká před lešením.

Modernizovány jsou zhruba dvě třetiny paneláků. Je to největší změna od vzniku čtvrt století starého sídliště. Pomohl prodej bývalých městských paneláků nájemníkům přes družstva. V některých domech si rychle navýšili příspěvky do fondu oprav, aby opravy neodkládali. Využili úvěry i státní dotace. „V opravách se bude pokračovat i v příštím roce,“ konstatuje předseda SBD Krušnohor František Ryba. Je rád, že si lidé sídliště mění k lepšímu.

Daniela Hejduková, předsedkyně samosprávy téměř opraveného bloku 724, přesvědčuje sousedy, aby schválili vyšší měsíční příspěvek do fondu. Současných 20 korun za plošný metr bytu na zateplení fasády nestačí. „Dnes o tom máme schůzi. Bude to boj. Lidé by chtěli hodně muziky za málo peněz,“ říká.

Realitní kanceláře odmítají názor, že Sedmistovky se stávají lepším sídlištěm, že opravy oživí trh s byty a zvýší jejich cenu. Mostecký deník oslovil tři kanceláře. Shodně prorokují, že do Sedmistovek se nikdo nepohrne a obyvatelé, kteří se chtějí odstěhovat, byty neprodají snadno. „Lepší adresa? Ani náhodou! Lidé se tam stěhovat nechtějí, žádají cihlové domy. Opravy paneláků jsou sice hezké, ale víc záleží, kdo v nich bydlí a jak se tam parkuje,“ shodli se.

Úřady považují sídliště již šest let za sociálně vyloučené. „Přijde mi to směšné, a nejen mně, že jsme na seznamu ghett. Celkem spokojeně zde žiji již 18 let. Jinam do Mostu jsem se já ani nikdo z rodiny nikdy přestěhovat nechtěl. Situace zde není ideální, ale že by se nějak dramaticky lišila od zbytku města?“ zlobí se starousedlík Tomáš.