Společnost neměla dostatečné kapacity na to, aby víc než 800 přístrojů za stovky milionů korun nakoupila sama, řekl u soudu někdejší ředitel děčínské a ústecké nemocnice Luděk Rückl.

V případu je obžalováno pět bývalých i současných manažerů společnosti, René Budjač, Miloslav Řehák, Tomáš Indra, Eduard Reichelt a současný ředitel společnosti Petr Fiala. Státní zástupkyně je viní z porušování povinností při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži a dražbě. Všichni obžalovaní už dříve vinu odmítli. Státní zástupkyně obžalobu opírá mimo jiné o to, že si společnost měla stovky přístrojů pořídit sama a nemusela k tomu využívat zprostředkovatele.

"Krajská zdravotní neměla dostatečné organizační kapacity na to, aby takové veřejné zakázky zvládla sama," řekl u soudu Rückl, který v roce 2008 vedl děčínskou nemocnici. Potvrdil tak slova všech obžalovaných, kteří už na začátku hlavního líčení uvedli totéž. Seznam potřebných přístrojů dávaly podle Rückla dohromady jednotlivé primariáty, poté ho dostalo vedení společnosti. Bez dotace by nemocnice podle Rückla na nové vybavení nedosáhla. "Rozsah obnovy techniky, který byl, by nebyla schopna pokrýt z vlastních zdrojů žádná nemocnice," doplnil Rückl.

Tehdejší právník úřadu ROP Severozápad Jan Martinovský u soudu řekl, že přístroje za více než 400 milionů korun, které Krajská zdravotní díky dotaci nakoupila, patřily k prvním projektům financovaným z tohoto programu. "Byly to jedny z prvních projektů, nikdo moc nevěděl, co dělat a měli jsme s tím dost práce," řekl u soudu Martinovský. Ceny přístrojů podle něj úřad ROP Severozápad nekontroloval, nebylo to náplní jeho práce.

Obžaloba je rozdělena do dvou částí, obě sahají do roku 2008. Prvním je právě nákup přístrojového vybavení za více než 400 milionů korun, na který Krajská zdravotní získala dotaci z ROP Severozápad. Podle žalobce manažeři stanovili taková kritéria veřejné zakázky, která vedla k účasti jediného soutěžitele, konsorcia firem Hospimed a Puroklima. Škodu státní zastupitelství vyčíslilo na 82 milionů korun.

Kromě podezření z předražených přístrojů se obžaloba týká i sedmi výběrových řízení na poradce při přípravě dotačních žádostí. Krajská zdravotní platila za každou pět až šest milionů, podle žalobkyně byla maximální cena každé 300.000 korun. Tím měla vzniknout škoda 38,5 milionu.

Krajská zdravotní se připojila k trestnímu řízení a žádá náhradu škody ve výši 120 milionů korun, tedy částku, kterou obžaloba stanovila jako vzniklou škodu. Mluvčí společnosti Jiří Vondra už dříve řekl, že Krajská zdravotní se přihlásila z takzvané procesní opatrnosti. Společnost je přesvědčena o tom, že žádná škoda nevznikla. Dnešní jednání soudu je prozatím poslední, hlavní líčení bude pokračovat v listopadu.