Nová místa lidem přinesou dva projekty, které získal Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje. Pomoci mají nejohroženějším skupinám lidí na trhu práce. „První projekt se zkráceným názvem Handicap nám nevadí se zaměří na podporu lidí, kteří se na trhu práce potýkají s různými handicapy. Může se jednat o zdravotní omezení nebo povinnost pečovat o závislého člena rodiny," přiblížila krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

Projekt bude probíhat hlavně za území okresu Chomutov, Most a Teplice. Může se do něj zapojit až 90 lidí. Mladí lidé do 25 let se naopak budou moci zúčastnit projektu Společně to dokážeme. Jeho cílem je aktivní zapojení mladých na trh práce, a to hlavně v regionech Děčínska, Ústecka, Litoměřicka a Mostecka.

„Druhého projektu se může zúčastnit 90 žáků posledních ročníků středních škol a až 200 absolventů středních a vysokých škol," vysvětlila manažerka Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje Dagmar Prošková. Účastníci se mohou těšit na individuální koučink, poradenství, vytváření životopisu na YouTube nebo na praktika u zaměstnavatelů.

Pomůže i úřad práce

O snížení nezaměstnanosti bude kraj usilovat společně s krajskou pobočkou úřadu práce. Je to jejich vůbec první spolupráce. „Úřad práce je partnerem, který bude pomáhat s výběrem lidí vhodných pro projekty. Hledat je budeme mezi dlouhodobě nezaměstnanými," uvedl ředitel krajské pobočky úřadu práce v Ústí nad Labem Radim Gabriel.

Oba projekty začnou v září a musí se stihnout během následujících 14 měsíců. „Je to velmi náročný termín, ale věřím, že se i díky výborné spolupráci s krajskou pobočkou úřadu práce podaří projekty zdárně uskutečnit," řekl předseda řídícího výboru Paktu zaměstnanosti Ústeckého kraje Martin Klika.

Ústecký kraj dlouhodobě sužuje nejvyšší nezaměstnanost v České republice. Na konci července dosahovala míra nezaměstnanosti 10,8 procent. Práci marně hledalo 61 681 lidí. Úřad práce přitom nabízel jen 3 285 volných míst.

Úspěšné zvládnutí projektů by Ústeckému kraji mělo pomoci v budoucím čerpání peněz z Evropské unie na podporu zaměstnanosti. „Získané informace nám umožní lépe se připravit a zacílit další projekty. Čím lépe budeme připraveni, tím více peněz můžeme získat," doplnil Klika.

Pakt zaměstnanosti Ústeckého kraje vznikl loni v září. Do roku 2020 má zvýšit zaměstnanost v kraji alespoň na úroveň srovnatelnou s ostatními českými regiony. Podepsal ho také Moravskoslezský a Liberecký kraj.