Pro Andreje Babiše v prvním kole v regionu hlasovalo 47,27 % voličů, zatímco jeho největšímu rivalovi svěřili 29,28 % hlasů a Danuši Nerudové 11,02 % hlasů. V pořadí čtvrtému Jaroslavu Baštovi (SPD) se nepodařilo překonat ani pět procent.

Snad nejvíc expremiérovi stranili v mosteckém Chanově, kde získal 94 % hlasů. Výrazně mu přáli také na Chomutovsku ve Všestudech, kde získal přes 71 % hlasů a ve Vilémově (70,1 %).

Nevyhrál by ovšem ve všech městech a obcích. Petr Pavel expremiéra porazil například v Litoměřicích. Extrémní podporu měl také ve vesnici Černouček, kde má trvalé bydliště. Získal tam 81,61 % hlasů. Vyhrál také v Tisé na Ústecku nebo na Chomutovsku v Kalku a Loučné pod Klínovcem, ke které patří nejrozlehlejší skiareál v zemi. Na Mostecku generála volili ve vilové čtvrti pod Resslem, na Děčínsku v Kytlicích, Hřensku a Doubici. Bodoval například také v Mikulově na Teplicku a na Moldavě.

Petra Pavla navštívila v jeho volebním štábu i neúspěšná kandidátka Danuše Nerudová
Pavel vyhrál první kolo prezidentské volby. O Hrad se utká s Babišem

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) by si přál, aby v prvním kole celorepublikově připadl nejvyšší podíl hlasů Babišovi namísto Pavlovi. Jinak podle něj vše dopadlo, jak mělo. "Myslím si, že jsou tam dva silní kandidáti,” uvedl. “Trochu jsem ale zklamaný z prohlášení premiéra a Danuše Nerudové, která rozdělují společnost. Místo aby smířili lidi a řekli, ať volí srdcem, jednoznačně podporují jednoho kandidáta a vyvolávají, dá se říct, nevoli mezi lidmi. To se mi hrozně nelíbí." Komu dá hejtman Schiller hlas ve druhém kole, je jasné. “Samozřejmě budu volit toho zkušenějšího – politika, ne vojáka. Pana Babiše,” doplnil.

Náměstek hejtmana a lídr krajské ODS Jiří Kulhánek je s výsledkem spokojený. “Generál Pavel je první, toho jsem volil a budu zase,” uvedl. Pochválil také volební účast.

Lidé se aktivizovali

Výsledek voleb těší i náměstka hejtmana Jiřího Řeháka (Spojenci pro kraj). “Jsem spokojený, protože zvítězil demokratický kandidát, i když o kousek. Druhé kolo je ale otevřené a věřím, že Petr Pavel získá převahu a demokracie porazí populismus,” je optimistický.

Volební účast je v prezidentských volbách tradičně nejvyšší, celorepublikově aktuálně dosáhla 68 %. V Ústeckém kraji odvolilo 388 042 lidí z 636 376, což odpovídá 61,5 %. Oproti prezidentským volbám před pěti lety účast vyskočila. Na Ústecku tehdy přišlo v prvním kole k urnám 61 % voličů a svému favoritovi, kterým byl dosavadní prezident Miloš Zeman, svěřili 38,56 % hlasů.

Z volebního štábu Danuše Nerudové v pražském Mánesu. Tisková konference k předběžným výsledkům prezidentských voleb.
Vítězství Pavla slavili u Nerudové skoro stejně, jako by vyhrála jejich Danuše

Vyšší volební účast překvapila hejtmana Jana Schillera. “Myslím si, že svědčí o fungování vlády a že si lidé uvědomují, že pokud by měl být prezident součástí té pětikoalice, není to dobře,” vyložil si výsledky.

Jinak čte vysokou účast Jiří Řehák. “Byla neuvěřitelná, je příjemné, že se lidé aktivizovali,” ocenil. “Na druhou stranu to znamená, že cítí, řekněme, nějaké nebezpečí, takže šli k urnám,” upozornil.

Volební účast v Ústeckém kraji 61,5 % (388 042)
Andrej Babiš 47,27 % (183 464)
Petr Pavel 29,28 % (113 648)
Danuše Nerudová 11,02 % (42 783)
Jaroslav Bašta 4,38 % (17 017)
Pavel Fischer 3,92 % (15 223)
Marek Hilšer 2,25 % (8 734)
Karel Diviš 1,34 % (5 207)
Tomáš Zima 0,5 % (1 966)