Letní koupaliště u Koldomu v Litvínově napustilo bazény a přijímá brigádníky na výpomoc. Areál otevře bránu možná už koncem května. Termín upřesní po kontrole vody. Kvůli vládním koronavirovým opatřením čeká návštěvníky nový režim s dezinfekcí, rouškami a rozestupy. Personál bude regulovat vstup, aby nepřekročil sníženou kapacitu. “Věřím, že lidé přijdou a nebudou se bát,” řekla vedoucí provozu městské společnosti SPORTaS Anna Egerová.

Podmínky pro koupaliště vláda oznámila 15. května a umožnila jejich otevření od 25. května. Podle Egerové za tak krátkou dobu ale nelze letní bazény zpřístupnit. Společnost se naštěstí předem připravila a bazény začala napouštět už koncem dubna. O termínu otevření rozhodne výsledek hygienického rozboru kvality vody. “Všechno směřujeme k pátku 29. května,” uvedla vedoucí.

Ze štoly v povrchovém dole Československé armády pod Jezeřím vyjel poslední razící bagr
OBRAZEM: Konec hlubinné těžby uhlí na Mostecku. Ze štoly vyjel poslední bagr

Kapacita se omezí na 300 osob. To je podle Egerové největší komplikace, protože litvínovské koupaliště nemá odbavovací systém s odečtem odchodů. Pokladna má sice přehled o množství prodaných vstupenek, ale personál bude muset počítat lidi u výstupu. Když při maximálním počtu třeba pět osob odejde, dovnitř bude moci jen pět, aby v jednu chvíli nebylo na koupališti přes tři sta lidí. Pokud vláda opatření nezmění, od 8. června se kapacita zvýší na 500 osob a od 22. června až na 1 000. Tomu se pak přizpůsobí hygienické zázemí pro návštěvníky i zaměstnance.

Zatím platí, že při vstupu na koupaliště musí mít každý nasazenou roušku, použít dezinfekci a dbát dalších nařízení. Rouška je povinná při pohybu areálem, třeba při cestě na toaletu nebo k občerstvení. Ochranu úst a nosu lze odložit na podložku či lehátko při chůzi do vody, kde není povinná. Tobogán a klouzačka budou v provozu s rozestupy.

Mistrovství Evropy tahačů letos odstartuje v Mostě.
Šampionát tahačů začne v Mostě. Premiéru si odbude šestnáctiletá Aliyyah Koloc

Vstupné u Koldomu nepodražilo. V plánu je i otevření letního kina, ale o termínu se ještě jedná. Plavecká hala v ulici Ruská se však otevře až na podzim podle vývoje situace.

Vyčištěné venkovní bazény mosteckého aquadromu se začaly napouštět v úterý 19. května. Po rozboru vody, který má trvat zhruba 10 dnů, se nevylučuje otevření všech tří bazénů 1. června. Krytá hala aquadromu obnoví provoz v omezeném režimu v pondělí 25. května ve 12 hodin. “Tobogany jsou povoleny, musí se však dodržet rozestupy 1,5 metru i ve frontě,” sdělila mluvčí radnice Klára Vydrová. Zavřené však budou vodopády, divoká řeka, chrliče, parní kabiny nebo protiproudy, kde obvykle dochází k nechtěnému kontaktu nebo k šíření vodního aerosolu, který může přenášet kapénkovou infekci. Návštěvníci aquadromu budou ale moci využívat sprchy a šatny ob jednu skříňku.

Dva přechody pro chodce v mostecké ulici ČSA u gymnázia patří mezi nejobávanější ve městě. Jezdí tu hodně aut. V pondělí 18. května dopoledne přejelo přes zebry každé tři sekundy jedno auto.
Přechody v Mostě jsou rizikové

Stejně jako v Litvínově bude nutná dezinfekce rukou při vstupu či rouška kromě pobytu ve vodě. “Na koupaliště a do bazénu by neměl vstupovat nikdo, kdo se necítí dobře či trpí nějakým infekčním onemocněním,” uvedla mluvčí. Také kapacita aquadromu bude 300 návštěvníků, které ohlídá odbavovací systém.

Termín zprovoznění soukromého Koupaliště Ressl v Mostě ještě není znám. V pondělí 25. května to určitě nebude, protože je bez vody. “Plánujeme otevřít koupaliště v době, kdy ho bude moci navštívit alespoň 500 lidí,” řekl správce areálu Josef Kwolek.

Jaký bude o koupání na Mostecku zájem, netuší ani vedoucí litvínovského koupaliště. Podle ní existují mezi českými provozovateli dvě názorové skupiny - jedna říká, že lidé budou mít strach a nepřijdou, a druhá, že k vodě rádi dorazí, protože začíná být krásné počasí. “Bez ohledu na situaci, která nastala, je provoz už tak velice přísně hlídán z hlediska hygieny. Tím, jak musíme posílit dozor, dezinfekci a úklid, je riziko přenosu na koupališti podle mě zanedbatelné,” uvedla Anna Egerová.

Hrad Hněvín v Mostě
Turisté mohou přijít do věže hradu Hněvín, otevřeno bude až do konce září