Mostečtí radní zrušili veřejnou zakázku na výstavbu prvního kontejnerového domu v Chanově. Nabídnutá nejnižší cena byla o víc než čtyři miliony korun vyšší, než město očekávalo. Plechový objekt s osmnácti byty měl stát nejvýše 31 milionů korun bez DPH a výstavba měla začít letos v létě, aby se do něj na jaře příštího roku mohli stěhovat nájemníci. Radní ale ve čtvrtek 27. května realizaci projektu po vyhodnocení nabídek firem odložili na neurčito. Vedení města nevylučuje jiné řešení, protože nehodlá dát na zřízení jednoho nízkonákladového bytu v přepočtu přes dva miliony korun. „Museli jsme zakázku zrušit. Nyní analyzujeme, proč to bylo tak drahé, a budeme hledat úspornější variantu, případně co s Chanovem dál,“ řekl primátor Jan Paparega (ProMost).

Podle náměstka primátora Marka Hrvola (ProMost) může být za vyšší nabídkovou cenou zdražování stavebních prací a materiálu, ze kterého se modulové domy vyrábějí. „S kolegy radními jsme se dohodli, že určitě nehodláme investovat tolik peněz do pouhých osmnácti bytů,“ sdělil náměstek.

Dalším postupem se bude městská rada zabývat 10. června, kdy Hrvol předloží podrobnosti. Úředníci magistrátu do té doby prověří, jaký je v sociálně vyloučené lokalitě stav bytů, kolik jich je na hranici životnosti, zda lze pro některé nájemníky levně adaptovat část vybydlených bytů a kolik rodin bude třeba přestěhovat. Dva zdevastované menší paneláky v Chanově, kterým hrozí demolice, jsou už poloprázdné a podle náměstka v nich bude obtížné zahájit topnou sezónu.

Ilustrační foto
Povolení přišlo moc narychlo. Plavecké bazény otevřou jen někde

Podle primátora modulový dům sice vypadal hezky, ale nepřiměřená cena změnila situaci, protože město musí brát v potaz i koronakrizi a omezené možnosti městského rozpočtu. Se započtením DPH by město muselo zaplatit za modulový dům přes čtyřicet milionů, což primátor označil za nehospodárné. „Budeme se bavit o tom, zda lze stavbu zlevnit, nebo zda bude lepší nějaké alternativní řešení, například úprava vybraných bytů,“ dodal primátor.

Na vysokou cenu realizace modulového bydlení dlouhodobě upozorňovalo opoziční seskupení Piráti a Zelení pro Most. „Pokud se vedení města rozhodne pro rekonstrukci bytů, mělo by se zaměřit na dotace, které ušetří městu peníze a zároveň na zapojení obyvatel sídliště do samotných oprav. Jednou z možností je například forma sociálního podniku,“ sdělil zastupitel Jan Hrubeš. Podle něj lidé z Chanova musejí získat zpět pracovní návyky tak, jak je tomu například u projektu Dobnerovka, kde se využívá prostupné zaměstnávání. „Vyzýváme vedení města, aby se zamyslelo nad zřízením osadního výboru v Chanově. Tamní situace by se měla řešit komplexně,“ uvedl Hrubeš.

Zastupitelstvo většinou hlasů předloni vyčlenilo na modulové bydlení v Chanově 20 milionů korun, ale výstavba plánovaná na rok 2020 se o odložila na letošek a odhad ceny v rozpočtu vzrostl o pět milionů. Radnice zakázku vyhlásila v polovině března, kdy zadání počítalo se sumou 31 milionů bez DPH. Do konce dubna nabídku podaly tři firmy, které za stavbu požadovaly od 35 milionů do 51 milionů korun bez DPH.

Kulturní kavárna The Most café otevřela zahrádku. Na snímku kavárnice Klára Smrčková.
Mostečané pomohli zachránit kulturní kavárnu, ožila i galerie ve sklepě

Úřad města zrušení tendru oficiálně oznámil v pátek 28. května na portálu veřejných zakázek. Radnice se odvolala na paragraf v zákoně, který umožňuje zakázku zrušit z ekonomických důvodů. „V návaznosti na další propady v příjmové části rozpočtu zadavatele v roce 2021 způsobených pandemií COVID – 19 je zadavatel nucen zadávací řízení veřejné zakázky zrušit, jelikož by nebyl schopen veřejnou zakázku, bez rizika možného nedokončení stavby, realizovat,“ uvádí se v úřední listině. Podle ní se důvod zrušení zakázky vyskytl až v průběhu zadávacího řízení, přičemž město nové okolnosti nezpůsobilo a ani je nemohlo předvídat.

Modulový dům o rozměrech 37 x 15 x 9 metrů měl mít devět bytů 3+kk o rozloze necelých 60 metrů čtverečních a devět 2+kk o rozloze 44 metrů čtverečních. V každém by byl samostatný měřič spotřeby vody a energií. V domě měla být i technická místnost, kočárkárna a kolárna. Fasáda by byla žlutá a zelená, střecha rovná, okna a vnější dveře plastové a schodiště kovové. Plánovanou novostavbu odmítly dvě petice, část obyvatel Chanova ale záměr podpořila.

Třináct zraněných za dva roky. Zatáčka na silnici I/15 mezi Libčevsí a Želkovicemi patří mezi nejnebezpečnější místa na komunikacích v Ústeckém kraji.
Tady pozor! Víme, kde se v Ústeckém kraji nejvíce bourá

Radnice projekt představila 10. března na neveřejné schůzi, na kterou mohla kvůli covidu jen malá skupinka zastupitelů a dva vybraní obyvatelé Chanova. Část mostecké opozice předtím neuspěla s návrhem paneláky opravit s přispěním Evropské unie. Argumentovala tím, že na kontejnery nelze získat dotaci.

Projekt kontejnerového domu kritizoval i spolek Architekti bez hranic, podle kterého stavba není vhodná pro dlouhodobé nájemní bydlení ani pro problematickou periferii města. Záměr zpochybnila i veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Chanov
Od roku 2013 město zbouralo v Chanově čtyři poškozené paneláky. Na sídlišti jich zbývá osm. Bloky 2, 8, 11 a 13 jsou od roku 2012 opravené za 43 milionů korun, z toho většinu nákladů pokryla dotace od EU.

Sídliště Chanov vzniklo na okraji Mostu v letech 1978 a 1979. Mělo kino, kulturní středisko, samoobsluhu a další služby. Postupně na sídlišti převážili Romové a situace se začala výrazně zhoršovat mezi lety 1985 až 1988 po příchodu dalších rodin ze Slovenska či venkova. Kromě toho město tehdy tiše podporovalo výměny bytů romských rodin z města s neromskými z Chanova. Počet současných obyvatel se odhaduje na necelou tisícovku, z toho třetinu tvoří děti.