Až v sobotu 5. září začne Mostecká slavnost, oplocený areál pravoslavného kostela, u kterého vždy během slavnosti odpočívají davy lidí, bude opět pustým izolovaným ostrůvkem. V říjnu uplynou čtyři roky od vysvěcení chrámu. Ten je však nyní kvůli sporům uvnitř pravoslavné církve územím nikoho.

„Situace tam není jednoduchá," řekl náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol.

Areál, který měl být podle původního záměru otevřený všem návštěvníkům, je stále zavřený. Město, kterému patří pozemek, na něm oficiálně eviduje cizí stavby. Kostel je bez majitele a provozovatele. Radnice, která chce areál zpřístupnit veřejnosti, musí čekat na majetkoprávní vypořádání v církvi a na nového partnera.

Vedení Mostu už delší dobu komunikuje s rumunským velvyslanectvím, aby se komplikace vyřešily. Jedná se i o dofinancování inženýrských sítí a o dostavbě areálu, jehož část vyhořela.

Po nedávném odvolání rumunské velvyslankyně, se kterou radnice kostel probírala, je situace méně přehledná a zatím není jasný budoucí provozovatel. „Snažíme se to dotáhnout do konce. Hýbe se to, ale ne tak rychle, jak jsme si představovali," uvedl Hrvol.

V lednu byl v rejstříku církevních právnických osob vedených ministerstvem kultury zrušen subjekt Monastýr sv. Prokopa Sázavského v Mostě, který se o kostel staral.

Pravoslavný kostel Svatého Valentýna, postavený rumunskými tesaři z odolného dřeva z Karpat, byl vysvěcen v říjnu 2011. Ručně a bez kovových dílů dělaný chrám, u něhož mají bydlet jeptišky, by měl vydržet až do 25. století. Stavba, placená pravoslavnými, vznikla ve spolupráce s městem a rumunskými úřady.

V místech dřevěného kostelíku stál původně starý Most, který padl za oběť těžbě hnědého uhlí. Těžbě uhlí musely v celé mostecké pánvi ustoupit i dva pravoslavné kostely. Nový pravoslavný chrám byl teprve pátým v Česku. První stál v Karlových Varech, druhý v Mariánských Lázních, třetí ve Františkových Lázních a čtvrtý nechal postavit první český předseda vlády Karel Kramář, který byl pravoslavného vyznání, na pražském Olšanském hřbitově.

Nejprve byla mostecká stavba postavena v Rumunsku, poté byl kostel rozebrán a přepraven na sever Čech. Tehdejší vedení Mostu o kostel velmi stálo byl to také jeden z důvodů, proč si rumunská strana Most vybrala. Radnice předpokládala, že neobvyklá stavba bude jednou z atrakcí pro turisty.

Stavba se připravovala přes šest let. Vybudování základů poblíž Jezera Most platilo město. Výstavbu konstrukce chrámu podpořila rumunská vláda i prezident.

Chrám stojí nedaleko přesunutého římskokatolického kostela a je také vzpomínkou na 40 tisíc rumunských vojáků padlých při osvobozování Československa v 2. světové válce. Takzvaný monastýr a letní modlitebna měly sloužit jako zázemí pro poutníky. Pravoslavná církev měla do té doby zázemí ve vile na Zahražanech.

Most má nyní tři kostely.

Evangelíci kdysi uvažovali o výstavbě kostela u 1. náměstí. Před výstavbou Centralu ale ze záměru sešlo.