„Posíláme čtyři upomínky, dvakrát do roka navíc vyhlašujeme takzvanou amnestii, kdy mohou knihy vrátit bez pokuty a o které také dopředu vědí. Takže vlastně šestkrát upozorníme. Ani to ale mnoho lidí nepřinutí nám knihy vrátit," říká ředitelka Městské knihovny Litvínov Marcela Güttnerová.

Dluhy některých čtenářů postupně dosáhly až k pěti tisícům korun. Vedení knihovny má v několika případech podezření na obchodování s knihami. „Podíváme se do evidence a vidíme, že jeden člověk si například půjčil tři encyklopedie, přičemž každá je úplně o něčem jiném. Máme proto pak dojem, že je prodává na internetu," doplňuje Güttnerová.

Dlužníkům totiž do této chvíle prakticky nic nehrozilo. Tomu by ale teď měl být konec. Knihovna uzavřela smlouvu s advokátní kanceláří, která nejprve vyzve dopisem čtenáře, aby nevrácené výpůjčky vrátil. Pokud tak neučiní do stanoveného termínu, bude pohledávka předána k soudnímu vymáhání, což může vést až k exekučnímu příkazu. Momentálně už je v řešení jeden z případů.

Jen za loňský rok se jedná o pětačtyřicet lidí, kteří knihy nevrátili ani po třech měsících. Všechny budou řešit právníci. „Mrzí nás, že musíme takto postupovat. Zároveň nám nejde jen o peníze. Řada knih už se nedá koupit a my přicházíme o jedinečné kousky," pokračuje Güttnerová.

Ve svém počínání se inspirovala u řady jiných knihoven, které jednají stejně. Na advokáty se v krajních případech obracejí i v Mostě. „Snažíme se vždy zjistit, proč ke dluhu došlo. Pokud se jedná o krátké opomenutí, řešíme to individuálně. Pouze v případě závažné situace se obracíme na advokáty," říká ředitel mostecké knihovny Tomáš Ondrášek.

V Litvínově doufají, že přísnější postup přinese své ovoce. „Věříme, že toto opatření přispěje k tomu, že lidé budou knihy včas a řádně vracet," dodává Marcela Güttnerová.