Litvínovská knihovna zásobuje své čtenáře žhavými novinkami, nezapomíná ale ani na klasiku. Dokazuje to její nejnovější počin pojmenovaný Poklady ze sklepa. Během něj knihovnice v dospělém oddělení vynesly zpět na světlo starší tituly ukryté v regálech ve skladu.

Zájem o půjčení starších knih byl

Nový projekt odstartoval během března, který je zasvěcený všem čtenářům. Ve studovně dospělého oddělení vznikla výstavka, kde celkem na pěti stolečcích byla vystavena současně až devadesátka knih. Každý stolek měl svoje vlastní téma. "Připravily jsme knihy, u kterých jsme si myslely, že by mohly zaujmout. Na výstavce tak byla beletrie i naučná literatura. Nechyběly knihy ze žánru fantasy, detektivní příběhy či životopisy. Knihy jsme pravidelně doplňovaly," popsala knihovnice Eva Doležalová, která se na přípravách podílela.

Vedoucí dospělého oddělení Michaela Hrabinská (vlevo) a knihovnice Hana Knolová
Litvínovská knihovna jde s dobou. Láká na videa i nový časopis

Aktivita zaměřená na starší knižní kousky zaznamenala u čtenářů ohlas. "Oslovila zejména naše seniory, kteří si rádi zavzpomínali na příběhy svých mladých let. Celkově jsme měly jen pozitivní zpětnou vazbu," řekla Doležalová. Nejúspěšnější výstavkou pokladů ze sklepa se pak stala ta zaměřená na českou bohému.

I proto, že lidé o retro projevili zájem, chystá se v brzké době jeho pokračování a dokonce i vylepšení. V půjčovně knih totiž vznikne samostatný regál, kde budou vybrané starší knihy k dispozici neustále. Bude jich tam sice méně, ale zato se budou častěji obměňovat. Nabídka témat bude stále široká.

Burza přilákala desítky lidí

Blízko k pokladům ze sklepa má také Hanka Polívková, která v knihovně pracuje již šestnáct let. Věnuje se totiž oblíbené tradiční burze knih. Během té si zájemci mohou koupit starší vyřazené knihy a časopisy za symbolické částky.

"Během šesti let, co burzu připravuji, se zájem o starší knihy vůbec nesnížil. Lidé stále chodí a domů si nejčastěji odnášejí životopisy, učebnice či cestopisné knížky. Často přicházejí i děti či studenti pro povinnou školní četbu," svěřila Deníku Polívková. Podle ní lidé k desítkám let starým publikacím táhne jednak nostalgie a vzpomínky na mládí, jednak sběratelství. "Často někdo hledá knihu, aby si zkompletoval sérii. Jiný zase shání do sbírky tu samou knihu v různých vydáních," vysvětlila.

Litvínov je dalším, kdo se připojil. Na své stránce má již osmnáct tipů od občanů. Tipy se týkají zejména nepořádku, ale třeba také špatného parkování.
Upozornit na nepořádek jde snadno a rychle. Městům pomáhá aplikace

První letošní burza v knihovně proběhla na konci března a byla úspěšná. Během týdne ji navštívilo 140 lidí a prodalo se kolem 1400 knih. Teď si zájemci musí počkat až do října, kdy se sklad litvínovského knihovny opět otevře během Týdne knihoven.