Z Ústeckého kraje pomalu mizí jeden z jeho typických obrázků: kárka plná kovového šrotu, kterou táhne neupravený člověk. "Dříve jsem odebírali kovový šrot jako zatajený nález nejméně jednou až dvakrát týdně. Od března jsme nezastavili ani jednu osobu, která by na kárce kovový odpad táhla," řekl mluvčí ústecké městské policie Jan Novotný.

Podobné zkušenosti mají strážníci v Mostě. "Určitě je lidí s kárkami se šrotem výrazně méně než v minulosti," shodla se se svým ústeckým kolegou mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová.

Novou vyhlášku si pochvalují také v Chomutově. "Je jedním z nástrojů, jak omezit krádeže kovů. Uvítali bychom ale i další opatření, jako je omezení provozu sběren tak, aby nefungovaly nonstop," sdělil velitel městské policie a náměstek primátora Marek Hrabáč.

Krádeže kovů stojí Chomutov podle Hrabáče až 200 000 korun ročně. "Škody jsou na kanalizačních vpustích a jiném majetku města, další pak na majetku samotných občanů a organizací," uvedl Hrabáč.

Sběrny takovou radost z nové vyhlášky nemají. Zvláště pro ty malé je zasílání drobných částek prostřednictvím poštovních poukázek nevýhodné až ztrátové. "Lidí, kteří k nám jezdili často pravidelně s kárkou a několika desítkami kilogramů kovového sběru, od začátku března výrazně ubylo," uvedla Jana Králová z roudnické sběrny.

Výrazně méně zákazníků hlásí i společnost Kovošrot Group CZ, která má provozovny v několika městech v kraji. Právě v těch menších pociťují změnu nejvýznamněji.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) během kontrol už odhalila několik případů, kdy sběrny vykupovaly materiál, který nesměly. Inspektoři také zjistili, že někteří majitelé vypisují směnky. "V rámci oblastního inspektorátu Ústí nad Labem, v jehož působnosti je Ústecký a Karlovarský kraj, hrozí pokuty deseti sběrnám," řekla mluvčí ČIŽP Radka Burketová. Výše pokuty se liší od provinění, největší je milion korun.

Lidé se směnkami a často poškozeným nebo neplatným občanským průkazem se už začali objevovat v bankách, kam si chodí vyměnit směnku za hotovost. Změnu pocítili také obyvatelé panelových domů, od jejichž dveří mizí letáky. Někteří totiž vyměnili sběr kovů za sběr papíru.