Mostecká městská policie usiluje o státní dotaci na nákup dvou kamer, které by sledovaly dopravu na silnicích I/13 nad Chánovem a I/27 v Čepirohách. Zařízení, které by snímalo registrační značky vozidel, dokáže zaznamenat i obličej řidiče při rychlosti 150 km/hod. Plánovaná novinka je součástí městského programu prevence kriminality na rok 2016.

„Kamerové body u hlavních silnic mohou urychlit objasnění i závažných trestných činů," sdělila Mosteckému deníku Ilona Kozlová, mluvčí Městské policie Most.

Rozšíření městského kamerového dohledového systému o monitoring nejrušnějších cest má podporu mostecké státní policie.

Městská rada projekt v únoru schválila, o dotaci rozhodne Ministerstvo vnitra. Most už o pomoc žádal v roce 2013 v souvislosti s krádežemi aut a odhalováním útěků například od loupeží, ale tehdy neuspěl a zařízení za půl milionu nepořídil.

Letos Most požádá ministerstvo o příspěvek na celkem šest projektů prevence kriminality. Celkové náklady činí 1,4 milionu korun. Most by u každého podpořeného projektu platil jen desetinu.

Kromě kamer chce Most získat peníze na mzdy asistentů prevence kriminality, na zvýšení pocitu bezpečí pro seniory, na výchovně preventivní pobytové aktivity, na další oblíbené kurzy sebeobrany pro veřejnost a na osvětovou bezpečnostní kampaň na obrazovkách v autobusech městské hromadné dopravy.