Brňany spolu se Severočeskými doly a. s. Chomutov a spolkem Za Brňany krásnější pro ně připravily pestrý zábavní program, který nepokazily ani občasné přeháňky. Na své si v první části přišly především děti.

Svými kousky návštěvníky pobavil kejklíř, kouzelník a kat, děti se utkaly v rytířském turnaji, všichni pak obdivovali umění šermířů. Jedním z vrcholů posvícenské slavnosti bylo tradiční porcování husy, kterého se spolu se starostou Petrem Škantou poprvé ujal ředitel strategie a komunikace Severočeských dolů Rudolf Kozák. Kousky masa s nádivkou pak rozdali přihlížejícím divákům. Druhou tradiční soutěží při slavnosti bylo klání v pojídání bramborových šišek v kategoriích dětí a dospělých.

Domov důchodců v Bystřanech získal od Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR značku kvality v sociálních službách.
FOTO: Bystřanský domov má z auditu pět hvězdiček

Druhá část programu patřila starším návštěvníkům, a zejména příznivcům muzikálů, kterým zazpívali Genny Ciatti, Bořek Slezáček a Tomáš Löbl. „Jezdím na posvícení do Braňan každý rok. Letos jsem se těšil na vystoupení Standy Hložka a pobavil se také u staropražských písniček v podání účinkujících Divadla M. Pochválit však musím celý program, opravdu se pořadatelům vydařil,“ uvedl Karel Steklý z Ústí nad Labem.

Dva půlhodinové vstupy dopoledne a odpoledne měl sokolník se třemi svými žáky. Ukázky letu dravců a vyprávění o práci s nimi byly poučné. „Přijíždíme zpestřit program braňaského posvícení už pravidelně, a to díky spolupráci se zdejší ZŠ, kterou udržujeme už sedm let. Navštěvujeme se, společně pořádáme fotbalové turnaje a dokonce i školu v přírodě. Díky tomu uzavřely spolupráci i naše obce a hasičské sbory,“ sdělil ředitel ZŠ a sokolník v jedné osob ze slovenské Šťávnické Bani Pavel Michal.

Lukáš Fousek.
Dnes frčí vymletý pop rock a agro rock, říká hudební manažer

Partnerská škola je díky řediteli, který se sokolnictví věnuje už 32 let, jedinou školou na světě, jež zařadila do svého výchovného programu pro žáky druhého stupně oficiální předmět sokolnictví. Obě obce spojuje i hornictví, zatímco u Braňan se těží hnědé uhlí, Šťávnicka Baňa si z minulosti připomíná těžbu zlata a stříbra.

Brňany se po roce opět změnily díky několika uskutečněným investičním akcím. S pomocí dotačních  titulů se Braňanským podařilo zateplit školu a objekt hasičské zbrojnice, do které získali novou hasičskou cisternu. Na jaře vyrostlo v centrální části obce pro nejmenší občánky nové „oranžové“ hřiště. „Z vlastního rozpočtu jsme pokračovali v zateplování domů na sídlišti. V poslední etapě v příštím roce nám zbývá dokončit opláštění u pěti obytných domů. Před tím jsme u všech zajistili výměnu oken a vstupních dveří. Významného pomocníka máme v Severočeských dolech, které nám přispívají každý rok na revitalizaci obce a na akce organizované pro všechny věkové skupiny obyvatel. Vedle posvícení se náš parter podílí na slavnosti rozsvěcení vánočního stromu a na loučení žáků s končícím školním rokem, kdy jsou vyhodnoceni a odměněni nejlepší žáci,“ připomenul starosta Škanta.