Od neděle 1. července zdraží na Mostecku pokuty v tramvajích a autobusech. Dopravce chce vyšší sankcí přesvědčit podvodníky, že koupě jízdenky je nejvýhodnější způsob cestování v MHD.

Teď je situace taková, že chycený cestující bez platného jízdního dokladu dostává automaticky takzvanou přirážku k jízdnému ve výši 200 korun. Pokud cestující neuhradí jízdné a přirážku ve vozidle, může stejnou částku přinést do podnikové doplatkové pokladny do 25 kalendářních dnů. Po sobotní půlnoci se to změní.

Pokladna chce víc

Pokuta ve vozidle bude sice stále 200 korun, ale kdo je hned nezaplatí, v doplatkové pokladně už po něm budou chtít 500 korun. V případě, že cestující přijde do pokladny po uplynutí 25 kalendářních dnů, zaplatí k jízdnému jako dosud celou přirážku ve výši 1 000 korun.

„Snažíme se tak vysvětlit cestujícím, že zadarmo v městské hromadné dopravě jezdit nelze. Cestující bez platného jízdního dokladu totiž jezdí na úkor platících cestujících. Ti si za své peníze zaslouží kvalitní služby," řekl ředitel dopravního podniku Marcel Dlask.

Mění se i podmínky u držitelů takzvaných časových kuponů. Pokud cestující například zapomene platnou čipovou kartu s časovým jízdným doma, v doplatkové pokladně do 25 kalendářních dnů zaplatí 50 korun. Teď je to o dvacet korun méně.

Kdo vůbec nezaplatí, stává se dlužníkem. Pak může očekávat i exekuci.

Pokuty v MHD na Mostecku zdražují v době, kdy uplyne přesně rok od převratné novinky: 1. července 2011 dopravní podnik nařídil na všech autobusových linkách v Mostě nastupování pouze předními dveřmi.

Toto opatření mělo snížit počet černých pasažérů po vzoru Litvínova, kde se předem nastupovalo už od září 2009.

Uzavření většiny dveří pro nástup sice snížilo počet jízd na černo, ale ne úplně. Kontroly cestujících v autobusech dál pokračují, protože mnozí lidé dál podvádějí: známí nebo příbuzní si půjčují čipové karty nebo naskakují do autobusů zadními dveřmi, než se pro výstup zavřou.

Nástup předem v Mostě vyvolal loni velký rozruch. Kritici si stěžovali, že autobusy nabírají zpoždění a že uvnitř vznikají zácpy. Po roce stížností ubylo, lidé si museli zvyknout.

„Na jednu stranu je to dobré, protože lidi už nemůžou tak snadno jezdit načerno. Ale na druhou stranu nastupování předem hodně zdržuje ostatní cestující," řekla Karolína Malá z Mostu.

„Jsem z Litvínova, kde toto opatření funguje už delší dobu. Obával jsem se toho, že v Mostě bude nástup předními dveřmi komplikací, ale to se nepotvrdilo," uvedl Jan Popelka.