„Zatím je klid, nezaznamenáváme v souvislosti s počasím výrazné změny, ale samozřejmě očekáváme, že lidí bude v ulicích víc a víc. Je to tak každý rok," říká velitel litvínovské městské policie Zdeněk Urban.

Strážníky čeká mimo jiné dohlížení na dodržování městských vyhlášek. „Často řešíme popíjení alkoholu na veřejnosti nebo posedávání na stavebních prvcích, kdy se nájemníci třeba nemohou dostat do domu, protože schody u vchodů jsou obsazené. Nešvarem je také odpad mimo popelnice nebo přímo na chodbách," vysvětluje Urban.

Absolutně největším problémem zůstává migrace lidí. Zastavil se sice příval nových obyvatel z jiných měst, neutichá ale stěhování z jednoho paneláku do jiného. „Migrace se zvýšila. Stojí za ní například zazdívání domů. Z těch se nájemníci stěhují do jiných míst, kde už začínalo být klidněji. Všechno se pak vrací do starých kolejí. Migrace se týká celého území," říká Zdeněk Urban.

Právě k migraci se vážou krádeže. Zloději řádí v prázdných bytech prakticky každý den. „Stane se, že tam v pondělí někdo bydlí, v úterý se stěhuje a ve středu už tam někdo krade kohoutky nebo radiátory," podotýká Urban.